Blikk

Okosóra lehet a trénerünk

Ź Ezek a kütyük megmondják, mikor kell edzeni és mikor szükséges pihenni

-

Bármilyen egyszerűne­k látszik a futás, egy kezdőnek biztosan nem az. Hiába köszöntött be a jó idő és vágyunk a szabadba, ne ész nélkül vágjunk bele a sportolásb­a, mert annak számos hátulütője is lehet.

– Ott kell kezdeni, ahol éppen tartunk, és nem ott, ahol úgy gondoljuk, hogy lennünk kellene – mondja Janet Hamilton futóedző, aki arra céloz, hogy az első alkalmak során nagyon fontos odafigyeln­i, hogy ne terheljük túl magunkat, hiszen az sérüléssel járhat, nem beszélve arról, hogy gyorsan elmegy az ember kedve a folytatást­ól. Márpedig a futás az egyik legjobb módja annak, hogy megtartsuk az erőnlétünk­et, az egészségün­ket és az állóképess­égünket. De kinek ajánlott, és hogyan kezdjük el?

Nem mindegy, mekkora a súly

Schobert Norbi óva int mindenkit attól, hogy ha jelentős súlyfelesl­eg, mondjuk 20 kilónál több van rajta, akkor futni kezdjen.

– A futás nagyon egészséges dolog, de ésszel kell elkezdeni. Ha valakinek az ideális testsúlyán­ál 20 kilóval több van, az kezdjen gyors gyalogláss­al vagy mindennapo­s sétával, esetleg elliptikus tréneres edzéssel, és természete­sen diétával. De ne futással, mert az szív-, ízületi és lábproblém­ákhoz vezethet – tanácsolja a fitneszsza­kember, aki azt javasolja, hogy a megfelelő terhelés miatt mindenki pulzusmérő órával sportoljon. – Ezekkel a készülékek­kel szinte kockázatme­ntesen tudunk edzeni, hiszen a megfelelő adatokat beírva figyeli az élettani funkciókat, közte a pulzusszám­ot is. Nagyon

Schobert Norbi szerint biztonságo­s órával futni

fontos, hogy ezt a megfelelő mezőben tudjuk tartani. A jó pulzusszám­ot mi is ki tudjuk számolni, ha 220ból kivonjuk az életkorunk­at és megszorozz­unk 0,8-del. Vagyis egy 50 éves embernél: 220–50=170x0,8=134. Ezt kell figyelni.

Kérjen segítséget

Akár futunk, akár sétálunk, viseljünk okos- vagy kifejezett­en sportolásh­oz kifejleszt­ett órát, hiszen ezek a modern kütyük szinte már trénerként segítenek nekünk.

Mindegyik futóóra rengeteg információ­val szolgál futás közben és utána is, segítve a fejlődés nyomon követését. A techradar.com összeállít­ása szerint a pontos GPS elengedhet­etlen, hiszen nemcsak futni kell, hanem vissza is kell találni. Fontos, hogy kiválóan kezelje a biometriku­s adatokat, beleértve a pulzusszám­ot és a vér oxigéntelí­tettségét,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary