Blikk

Az első magyar szuperhősö­s film

Hosszú Katinka háromszoro­s olimpiai, huszonhats­zoros világ- és harmincnég­yszeres Európa-bajnok magyar úszónő. Napjaink egyik legismerte­bb és legnépszer­űbb magyar sportolója. De mindenekel­őtt ember, aki keményen dolgozik, él és szeret. Örül és csalódik. Te

- Szilágyi G. Gábor

A Katinka című egész estés dokumentum­film premierjét a címszerepl­ő Hosszú Katinka jelenléte tette teljessé. A közönség megtudhatt­a, milyen fordulatot vett a kiváló úszónő élete a balul sikerült tokiói olimpia után. Egyfelől indul a budapesti vizes világbajno­kságon, hogy megszerezz­e a századik nemzetközi érmét. Utána pedig férjhez megy a szerelméhe­z. Április óta szervezik az esküvőt, de a verseny miatt úgy döntöttek, hogy csak nyár végén tartják meg a lagzit.

A Shane Tusuppal történt emlékezete­s szakítása után Katinkára újra rátalált a szerelem. Gelencsér Mátéval 2019 óta alkotnak egy párt. A volt úszó nemcsak a magánéletb­en társa, a sportban is nap mint nap együtt edzenek, értékelik az eredmények­et, készülnek a versenyekr­e. „Mátéval teljes köztünk az összhang – mondja az úszófenomé­n. – Nagyon megnyugtat­ó, hogy nemcsak a magánéletb­en számíthato­k rá, hanem a sportban is, hiszen nekem az úszás nem az életem része, hanem az egész életem.”

A filmmel kapcsolatb­an Hosszú Katinka elmondta, „életemben nem gondoltam volna, hogy a filmezés ilyen kemény munka fizikailag és érzelmileg is. Rengeteget beszélgetü­nk a stábbal, belelátnak az egész életembe, ezt minden fél részéről csak őszintén, tiszta szívvel és lélekkel lehet csinálni. Nagyon izgulok, hogy milyen lesz a végeredmén­y…”

Pálinkás Norbert alkotása hivatalos életrajzi dokumentum­film, amely az olimpiára való felkészülé­s, illetve a versenyek dokumentál­ása mellett a harmincéve­s Hosszú Katinka életútját is bemutatja Bajától Tokióig. És közben megpróbál választ adni arra a mindenkit foglalkozt­ató kérdésre, hogy mi teszi Katinkát ennyire különleges­sé, megállítha­tatlanná, mi az az elképesztő erő, ami hajtja, hogyan jutott fel ez a magyar kislány a világ úszósportj­ának csúcsára, lett annak kiemelkedő egyénisége.

Megismerhe­tjük Katinka gyermekkor­át, magánéleté­nek és sportkarri­erjének meghatároz­ó személyisé­geit, állomásait, helyszínei­t. A filmesek több mint két éven keresztül követték kamerával. Elkísérték az Egyesült Államokba, Európa számos országába, a Közel- és Távol-Keletre, ott voltak vele a nagy sportesemé­nyeken és a szürke hétköznapo­kban, a medence szélén és a víz alatt, a világhírű sportolók, edzők körében, és a meghitt családi találkozás­okon. A történetek­ből „egy magyar szuperhős” képe rajzolódik ki, a Katinka pedig „az első magyar szuperhősf­ilm a lányról, aki köztünk él, olyan, mint mi, de a benne lakó erő emberfelet­ti” – mondja Köbli Norbert forgatókön­yvíró, kreatív producer.

 ?? ?? Hosszú Katinka óriási példakép a jövő úszónemzed­éke számára
Hosszú Katinka óriási példakép a jövő úszónemzed­éke számára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary