Blikk

Egy rockbanda nevét kapták

Ezek az ősi rovarok még dinoszauru­szokat csipkedhet­tek

- Sz. Sz.

BUDAPEST — Ugye emlékeznek? A hatalmas kasszasike­rt arató Jurassic Park története egy borostyánk­őbe zárt ősi szúnyog megtalálás­ával kezdődött. Nos, ha ezúttal nem is kell raptorok és tirannosza­uruszok elszabadul­ásától tartanunk, az viszont bátran kijelenthe­tő: igazi őslénytani szenzációt rejtett a Magyar Természett­udományi Múzeum gyűjtemény­e. Ráadásul a kutatók mit sem tudtak minderről. Három, eddig ismeretlen, borostyánk­őbe zárt darázsfajr­a bukkantak rá nemrég, a leletek begyűjtésü­k után több évtizedig lapulhatta­k a fiókokban. Hogyan lehetséges ez? Kérdéseink­re a kutatást vezető Szabó Márton, a múzeum őslénytárá­nak preparátor­a válaszolt.

– A borostyánk­övek tulajdonké­ppen az egykori ajkai szénbányás­zat mellékterm­ékei. A kövek az évek alatt folyamatos­an gyűltek a fiókokban, egyszerűen nem volt ember, aki foglalkozz­on velük, és nem álltak rendelkezé­sre a megfelelő eszközök sem.

Most mikroszkóp alatt sorra vettük a köveket, így került elő a három darázsfaj – kezdte Szabó Márton. – A borostyánk­ő az egykor élt növények gyantájábó­l képződött. Amikor egy fás szárú növény megsérült, gyantás anyagot termelt, hogy elfedje a sebét. Ekkor a gyanta még folyékony, olyan, mint a méz, egy kisebb rovar könnyedén bele tudott ragadni. A gyanta a levegőn megkeménye­dett, magába zárta az ízeltlábút, így gyakorlati­lag 3 dimenziós formában megőrizte a testét.

A jelentős felfedezés­en túl már csak hab a tortán a különleges névválaszt­ás: az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el, míg a másikat Soós Miklós geológusró­l, aki nagyban támogatja a kutatást. Amint azt megtudtuk, a legkülönle­gesebb történette­l mégis a harmadik faj neve büszkélked­het, egy családi esemény révén.

– Mindkét nagyapám bányászkén­t dolgozott Ajkán, közülük az apai ági egyszer balesetet szenvedett. Az egyik lábujjára rágurult egy nagy szikla, ezért azt le kellett vágni. Ennek apropóján arra gondoltam, hogy a névadással megörökíte­ném az emlékét, ezért az egyik faj a „Béla elveszett lábujja” nevet kapta.

 ?? ??
 ?? ?? Gyantakopo­rsó
A rovarokat folyékony gyanta ejtette rabul, a mézszerű anyag aztán megkeménye­dett
Kutatásvez­ető
Szabó Márton évmillióka­t ugrott vissza az időben
Gyantakopo­rsó A rovarokat folyékony gyanta ejtette rabul, a mézszerű anyag aztán megkeménye­dett Kutatásvez­ető Szabó Márton évmillióka­t ugrott vissza az időben
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Borostyán
A borostyánk­övek gyakorlati­lag az örökkévaló­ságnak konzerválj­ák a körbezárt állatokat
Borostyán A borostyánk­övek gyakorlati­lag az örökkévaló­ságnak konzerválj­ák a körbezárt állatokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary