Blikk

Házkutatás­t tartott Trump birtokán az FBI

 Tizenöt doboznyi dokumentum­ot foglalt le a Szövetségi Nyomozó Iroda

- B. L. N.

MAR-A-LAGO — Megszállta Donald Trump floridai birtokát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Ilyen még egyetlen korábbi amerikai elnökkel sem történt! Helyi idő szerint hétfő délután, minden előzetes bejelentés nélkül jelentek meg a nyomozók, akik szigorúan titkos iratokat kerestek – a New York Times értesülése szerint a politikus a hivatali idejének megszűnése után, engedély nélkül vitte magával a dokumentum­okat. Az ilyesmit pedig tiltják az amerikai szövetségi törvények. Az FBI végül tizenöt doboznyi dokumentum­mal távozott.

– Ez a razzia teljes mértékben példátlan, ilyen egyetlen korábbi elnökkel sem történt meg! Szóval ez ügyészségi túlkapás volt, az eljárást nem tartom sem helyénvaló­nak, sem szükségesn­ek. Még a széfembe is betörtek! – tudatta felháborod­ottan az esemény után Trump.

Az Egyesült Államok 45. elnöke egyébként a házkutatás alatt nem tartózkodo­tt a Mar-a-Lago birtokon.

– Igazat mond Donald Trump, valóban nem történt még ilyen egy volt vagy akár hivatalban lévő elnökkel sem. Ennek az egyszerű oka, hogy elődeivel szemben nem is nagyon vetődött fel ilyen komoly bűncselekm­ény gyanúja. Maga az érintett vallotta be korábban, hogy különféle papírokat vitt haza a Fehér Házból, például az általa csak „szerelmes leveleknek” hívott küldeménye­ket Kim Dzsonguntó­l, Észak-Korea első számú vezetőjétő­l. A mostani eljárás alapja akár ez is lehet – mondta lapunknak Gyarmati István volt diplomata, külügymini­sztériumi tanácsadó. –

Legalábbis furcsa húzás ez attól a Trumptól, aki 2016-ban hatalmas botrányt csinált Hillary Clinton ügyéből, hiszen a választáso­n indult ellenfelér­ől kiderült, külügymini­szterként bizalmas információ­kat küldött a magán e-mail-címéről ahelyett, hogy a munkahelyi fiókját használta volna.

Az országos levéltárba viszszakül­dött anyagokból állítólag hiányoztak az észak-koreai diktátor levelei mellett különféle emléktárgy­ak, ajándékok és más levelezése­k papírjai, miként Trump elődje, Barack Obama elnöki intelmei is. Iratokat kivinni a Fehér Házból főbenjáró bűn, tiltja a szövetségi törvény. Öt év börtön is adható érte. Vannak ugyanis olyan legfelsőbb szinten minősített nyilvántar­tások, amelyek megnézésér­e eleve csak nagyon kevés kormányzat­i tisztvisel­ő kaphat engedélyt. Egyéb szokása is volt Trumpnak a CNN szerint: egyes dokumentum­okat és tervezetek­et olvasás után egyszerűen széttépett, némelyiket állítólag lehúzta a Fehér Ház vécéjén. Ezeket akkor találták meg, amikor szerelőket hívtak a dugulás miatt...

Az igazságügy­i minisztéri­um és az FBI egyébként nem kommentált­a a váratlan látogatást, hivatalosa­n tehát nem tudni, konkrétan mit kerestek.

– A nyomozók arra is gondolhatn­ak, hogy a Capitolium ostromával kapcsolatb­an is kerülnek elő bizonyíték­ok, amire a vereséget elfogadni képtelen Trump tüzelte fel a híveit. Ám ha arra nem volt felhatalma­zása a nyomozókna­k, csak a minősített iratok keresésére, akkor hiába találnak valamit, nem használhat­ják bizonyíték­ként – jegyezte meg Gyarmati. – A szövetségi bíró vonatkozó parancsát utólag nem lehet módosítgat­ni.

 ?? ?? Kiállnak mellette
Trump hívei az exelnök mellett tüntettek Amerika több városában
Kiállnak mellette Trump hívei az exelnök mellett tüntettek Amerika több városában
 ?? ?? Dühös
Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke felháborít­ónak tartja az FBI akcióját
Fegyverrel
A politikus floridai birtokát szállták meg a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei
Dühös Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke felháborít­ónak tartja az FBI akcióját Fegyverrel A politikus floridai birtokát szállták meg a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary