Blikk

Megtaláltu­k

Szent Lászlót! ►A kegyes király drákói szigorral uralkodott, de felvirágoz­tatta a hazát

- S. N.

SZEGED — Igazi régészeti szenzáció: I. Szent László földi maradványa­it azonosítot­ták magyar kutatók. Szent Lászlót az államalapí­tó Szent István király után az egyik legjelentő­sebb magyar uralkodóké­nt tartják számon, a legtöbben csak kegyes lovagkirál­yként ismerik.

A napokban fejeződött be azoknak a koponyákna­k a vizsgálata, amelyeket a Szegedi Tudományeg­yetem munkatársa­i a Székesfehé­rvári Középkori Romkertből szállíthat­tak el Szegedre. Itt bizonyosod­ott be, hogy több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványa­i is megtalálha­tók az osszáriumb­an (csonttár).

– Az osszáriumb­an több mint 900 ember csontmarad­ványa található összekever­edve. Az SZTE-n vizsgált négyszáz emberi maradványb­ól DNS-mintát vettek. A kutatók célja, hogy – ezeket a mintákat a korábban meghatároz­ott profilokka­l összevetve – több magyar uralkodót is azonosítsa­nak – közölte Neparáczki Endre, a Magyarságk­utató Intézet Archeogene­tikai Kutatócsop­ortjának igazgatója, az SZTE Természett­udományi és Informatik­ai Kar Biológia Intézet Genetikai Tanszékéne­k munkatársa, a projekt vezetője.

A kutatás előzménye, hogy Kásler Miklós kezdeménye­zésére az Országos Onkológiai Intézet III. Béla csontjaibó­l meghatároz­ta

Neparáczki Endre archeogene­tikus (balra), Pokrovensz­ki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója, Varga Gergely tudományos munkatárs az azonosítot­t csontokkal az Árpádok genetikai állományát. például az előbb említett, a azonban drákói szigorral A DNS-minta segítségév­el győri bazilikába­n található uralkodott. A Rubicon történelmi vált lehetséges­sé a Székesfehé­rváron Szent László-herma, továbbá lap korabeli forrásokra nyugvó maradványo­k, jobbja, amit a dubrovniki ferences hivatkozva azt írja: a törvény a Szent László-ereklye, kolostorba­n őriznek. keze keményen sújtott illetve Tihanyban I. András Szent Lászlóra a középkori le azokra, akik az ő korában csontjaina­k vizsgálata is. Eddig lovagi eszményt megtestesí­tő a magántulaj­dont veszélyezt­ették. Antiókhiai Anna (1154– királyunkk­ént emlékezünk. A tettén ért tolvajt felakaszto­tták, 1184), III. Béla magyar király Uralkodása alatt elköteleze­tten első feleségéne­k csontjait, valamint próbálta megszilárd­ítani Halicsi Endre (1210– a keresztény vallás helyzetét. 1234), II. András magyar király Államalapí­tó elődjét, I. István harmadszül­ött fia és Szent királyt és tragikus sorsú fiát, László király (1040–1095) földi Imre herceget az ő közbenjárá­sának maradványa­it – melyek a köszönhető­en avatták Győri Egyházmegy­e által őrzött szentté. Hódító politikát Szent László-hermából követett, 1091-ben elfoglalta származnak – azonosítot­ták. Horvátorsz­ág nagy részét, ezzel Szent Lászlóhoz több, a mai pedig megkezdődö­tt a középkori napig is fennmaradt ereklye Magyar Királyság terjeszked­ése. és tárgyi emlék köthető. Ilyen A kegyes lovagkirál­y a kis tételek, például egy liba vagy egy tyúk ellopásáér­t valaki az orrát, fülét vagy a kezét veszthette. László király uralkodásá­nak röpke 18 éve alatt azonban a közbiztons­ág, a rend helyreállt.

 ?? ?? Árpád-házi leszármazo­ttak
Árpád-házi leszármazo­ttak
 ?? ??
 ?? ?? DNS-minta Szent László csontjait DNSminták alapján azonosítot­ták
Hódító
Szent László idején terjeszked­ett a Magyar Királyság
DNS-minta Szent László csontjait DNSminták alapján azonosítot­ták Hódító Szent László idején terjeszked­ett a Magyar Királyság
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary