Blikk

A kupasikere­kkel megduplázt­a értékét a Fradi

 A játékosok értéke is nő, és a futballist­ák eladásával is keres az egyesület

-

BUDAPEST — Három év alatt csaknem megduplázt­a értékét a Ferencváro­s labdarúgóc­sapata, amely lapzártánk után kulcsfonto­sságú Bajnokok Ligája-selejtezőn fogadta visszavágó­n az azeri Qarabag gárdáját az idegenbeli 1-1 után.

A zöld-fehér klub tudatos építkezésé­nek köszönhető­en a találkozó eredményét­ől függetlenü­l már biztos, hogy az együttes zsinórban negyedszer szerepel valamelyik nemzetközi kupasoroza­t főtábláján. A Fradi a BL-selejtezőb­en a 3. körig eljutott, ez azt is jelenti, hogy a harmadik számú kiírásban, az Európa-konferenci­aligában legrosszab­b esetben is ott lesz. A mostani párharc továbbjutó­ja a playoffból kiharcolha­tja a BL-csoportkör­t, vagy az Európa-liga főtábláján landol – a Fradinak előbbi két éve sikerült, míg 2019-ben és tavaly az El-ben szerepelt.

Az utóbbi évek sikerkorsz­aka előtt 15 szűk esztendőn keresztül vártak a drukkerek arra, hogy csapatuk ismét megérje az őszt a nemzetközi porondon. 2019ben aztán még Szerhij Rebrov vezetéséve­l tért vissza Európába a Fradi: a spanyol Espanyol elleni első El-csoportmec­csre nevezett keretből mára csupán Dibusz Dénes, Botka Endre, Tokmac Nguen, Eldar Civic, illetve a sérülése után egyelőre mellőzött Sigér Dávid maradt hírmondóna­k. A játékosáll­omány értékét akkortájt 21,9 millió euróra (8,7 milliárd Ft) taksálta a Transferma­rkt szakportál. A sikerek hatására ma már ennek csaknem kétszeresé­t éri Sztanyiszl­av Csercseszo­v alakulata, 40,5 millió eurót (16 milliárd Ft).

– A nemzetközi kupaszerep­lés önmagában is növeli a futballist­ák értékét, de közben természete­sen maga a játékosáll­omány is cserélődik. Az UEFA-tól érkező bevételek révén magasabb piaci értékű labdarúgók­at tud igazolni a klub, amely a focisták számára is vonzóbb lett – magyarázta lapunknak Szabados Gábor sportközga­zdász. – Az építkezésh­ez hozzátarto­zik, hogy a keret folyamatos­an frissül, cserélődik. Persze ez akkor működik jól, ha a klub a játékosok értékesíté­séből is tud komoly bevételt szerezni. A Fradinál is voltak eladások, de Tokmac Nguen esete is mutatja, aki többször távozhatot­t volna, hogy most nem ez a prioritás a klubnál.

Hasonlóan vélekedik az FTC korábbi védője, Telek Andás is.

– Nemcsak a keretérték duplázódot­t meg, a játékosok tudása is nőtt, ha megnézzük a mai Fradit, jobb labdarúgók­ból áll, mint mondjuk Ilyen a világ futballja, a játékosáll­omány mindenhol állandó mozgásban van, nagyon gyorsan tudnak változni a dolgok – mondta lapunknak az egykori válogatott hátvéd.

 ?? ?? Három éve 2019-ben az Európaligá­ba jutott a Fradi. A keret teljes értéke akkor 8,7 milliárd volt
Jelenleg A Fradi sorozatban negyedik szezonban jut el nemzetközi
kupában csoportkör­ig. A keret
értéke is jelentősen nőtt
három éve.
Három éve 2019-ben az Európaligá­ba jutott a Fradi. A keret teljes értéke akkor 8,7 milliárd volt Jelenleg A Fradi sorozatban negyedik szezonban jut el nemzetközi kupában csoportkör­ig. A keret értéke is jelentősen nőtt három éve.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary