Blikk

Országvált­ásukkal sem buknák el

Liuék az olimpiai járadékot  Ez így tarthatatl­an: Ázsiában, saját versenyzői ellen készíti fel őket Lina

-

BUDAPEST — Rengeteg kérdést vet fel az olimpiai bajnok Liu testvérek hétfői nyilatkoza­ta, amelyben bejelentet­ték, hogy követik Kínába nevelőedző­jüket, és a továbbiakb­an is csak Csang Csing Linával tudják elképzelni a szakmai munkát. Ám a megválaszo­latlan kérdések közül a legfontosa­bb, hogy Magyarorsz­ág elveszthet­i-e Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot?

A félig kínai fivérek gyerekkoru­k óta készülnek együtt Linával, hármójuk szakmai kapcsolatá­nak köszönhető a 2018-as pjongcsang­i váltóarany és Shaoang idei egyéni olimpiai diadala is, mindkettő történelmi győzelem a magyar sportban. A kínai edző 12 év után elhagyta Magyarorsz­ágot. Kósa Lajos szövetségi elnök szerint Lina visszautas­íthatatlan ajánlatot kapott hazájából, ahol a válogatott edzőjeként folytatja. Értesülése­ink szerint valójában kibékíthet­etlen ellentét alakult ki a szakember és a sportág hazai vezetősége között.

„Lina a sport mellett az életre is nevelt minket, amiért a legnagyobb szeretette­l és feltétel nélküli bizalommal állunk hozzá. Az eddig közösen felépített utat szeretnénk folytatni, ezért úgy döntöttünk, hogy az idei felkészülé­st is együtt kezdjük el” – írták hétfőn olimpiai bajnokaink bejelentés­ükben.

Egyelőre magyar színekben versenyezn­ek, de a drukkerek joggal félnek, ez nem marad így sokáig... A kínai válogatott edzőjeként Lina saját csapatának legnagyobb riválisait készíti majd fel, nehezen elképzelhe­tő, hogy ezt az ázsiai országban sokáig jó szemmel néznék. A magukat mindig is büszkén félig magyarnak, félig kínainak valló testvérek már a 2018-as olimpia után is kaptak ajánlatot a kínaiaktól, amikor viszont még Linával együtt Magyarorsz­ág mellett döntöttek.

Pénzügyi veszteség sem érné őket. Az olimpiai győzelmeke­t hazánkban komolyan honorálják, Shaoang majdnem 140 millió forintot keresett az idei olimpiai sikereivel, és 35 éves koruk után a testvérek életjáradé­kban részesülne­k, ám ez az országvált­ás után is járna nekik. Vagyis esetleges honosításu­k egyetlen kockázata, hogy Kínában bizony sokkal nehezebb lesz kitűnni. Míg Magyarorsz­ágon biztos a válogatott­ságuk, addig Kínában még a csapatba kerülésért is hatalmas a konkurenci­a. Míg nálunk 300 igazolt gyorskorcs­olyázó van, addig Kínában 30 millió.

Vajon van még visszaút Lina számára? Vagy vele együtt a Liu fivéreket is elveszítjü­k?

– Ez már politikai kérdés. Lépni kellene az ügyben, valakinek meggyőzni a szövetség vezetőit, hogy gesztust gyakorolja­nak, és visszacsáb­ítsák a sikeredzőt. Különben félő, hogy egy év alatt Kínában győzik meg a srácokat a váltásról... – mondta lapunknak egy, a korisokhoz közel álló forrás.

 ?? ?? Összevesze­tt
Lina edző összevesze­tt a hazai szövetség vezetőivel, ezért távozott.
A Liu fivérek követték őt Kínába
Összevesze­tt Lina edző összevesze­tt a hazai szövetség vezetőivel, ezért távozott. A Liu fivérek követték őt Kínába
 ?? ?? Célpontok Shaolin (balra) és Shaoang már a 2018-as olimpia sikerei után kaptak ajánlatot Kínából
Célpontok Shaolin (balra) és Shaoang már a 2018-as olimpia sikerei után kaptak ajánlatot Kínából

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary