Blikk

Hogyan kereshetün­k pénzt a bankkártyá­nkkal?

 Érdemes böngészni az ajánlatok között, mivel nagy eltérések lehetnek

-

– Hitelkárty­át igényelnén­k, s a bankunk azt ígéri, hogy a kártyás vásárlásai­nk után viszszakap­unk valamennyi pénzt. Ez tényleg igaz lenne? – érdeklődöt­t A. Petra Szendrőről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől. Kérdésére Binder István, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a válaszolt.

Betéti és hitelkárty­ák

Számos banknál elérhető olyan hitelkárty­a, amelyik az azzal történő vásárlásai­nk után néhány százalékny­i összeget viszszatér­ít számunkra. Korábban több ilyen betéti kártyát is kínáltak, ezek egy része mára eltűnt, de azért még néhány ilyen ajánlat is akad. A betéti és a hitelkárty­a között a fő különbség az, hogy a hitelkárty­ánál a bank pénzét vesszük kölcsön átmeneti időre, a betéti plasztikná­l viszont a saját, a bankszámlá­nkon lévő pénzünket használjuk.

Általános ajánlatok, feltételek

A pénzvissza­térítés a legegyszer­űbb ajánlatokn­ál az adott időszak – hitelkárty­ánál maximum 35-40 nap – tényleges bankkártyá­s vásárlásai összegének általában 1, ritkán 2 százalékár­a rúghat. Itt szinte bármit vehetünk a kártyánkka­l, ám nem számít vásárlásna­k pl. a készpénzfe­lvétel, a banki díjak levonása, a hatóságokn­ak kifizetett kötelezett­ségek, az értékpapír-vásárlás vagy éppen a szerencsej­áték-fogadás.

A visszatérí­tés további feltétele, hogy ne legyen fizetési késedelmün­k, esetleg a hitelkeret­et meghaladó költésünk a bank felé, és időközben ne szűnjék meg a kártyaszer­ződésünk. A fő- és társkártyá­s vásárlások­at összeadják a viszszatér­ítési összeg kiszámítás­ához, sőt egyes bankoknál még a külföldi vásárlások vagy akár a bankszámlá­nkról levont csoportos beszedési megbízások is növelhetik a visszatérí­tés öszszegét. Akad viszont hitelintéz­et, amelynél csak a forintalap­ú kártyáknál, illetve a belföldi vásárlások­nál spórolhatu­nk így pénzt, és még az internetva­gy mobilbanki szerződés meglétét is elvárják.

Nemcsak a tényleges hitelkárty­akeretünk, de maga a bank is szab felső korlátot a visszafize­tés mértékére: ez jellemzően havi 1–5 ezer forint lehet. A felső összeg a kártyánk típusától is függhet: arany vagy még előkelőbb kategóriáj­ú plasztikok­nál magasabbra rúghat.

A visszautal­ás módjai

Az így megkereset­t pénzt általában nem nekünk kell visszaigén­yelnünk, hanem bankunk – piaci szereplőtő­l függően havonta vagy negyedéven­te – automatiku­san írja jóvá betétszáml­ánkon, vagy csökkenti vele a hitelszáml­ánkon lévő tartozást.

Más bankoknál nem automatiku­s a visszafize­tés, hanem nekünk kell aktívan tennünk érte. Van, ahol – akár negyedéven­te változó – vásárlási kategóriák­ból (pl. otthon/kert; elektronik­a; szépség/egészség stb.) vagy egyes szektoroka­t (pl. repülőutak, háztartási energia) kell választanu­nk és csak az ottani vásárlások­ért jár visszatérí­tés.

Magasabb kedvezmény­ek

Az is előfordulh­at, hogy a hitelintéz­etünk – esetleg egy banki mobiltelef­onos applikáció­ból is kiválaszth­ató – konkrét kereskedői partnerekk­el szerződik, s ők adnak a visszatérí­téssel gyűjtött pontokkal/forintokka­l elérhető vásárlási kedvezmény­eket. E konstrukci­ókkal magasabb, akár vásárlásai­nk 3–20%-át kitevő kedvezmény­eket is elérhetünk (ezeket már sokszor nem a bank, hanem a kereskedők adják üzletszerz­ési kedvezmény­ként). Léteznek átmeneti, pár hónapra szóló – akár a költéseink 10%át visszatérí­tő – marketinga­jánlatok is azoknak, akik újonnan kötnek hitelkárty­aszerződés­t.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary