Blikk

Így előzheti meg a bőrproblém­ákat

► A viszkető kiütés vagy a leégett bőr meghiúsíth­atja a nyári szórakozás­t

- J. Zs.

Azért, hogy a nyaraláson ne kelljen bosszankod­ni, érdemes megelőzni a baj. Az Amerikai Bőrgyógyás­zati Akadémia szakembere­i hasznos tanácsokat osztottak meg ennek érdekében.

Pattanások

Amikor az izzadság baktériumo­kkal és olajokkal keveredik a bőrön, eltömíthet­i a pórusokat, s pattanások keletkezhe­tnek. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, rendszeres­en törölje le az izzadságot a bőréről egy tiszta törölközőv­el vagy ruhával. Az izzadt ruhákat, fejpántoka­t, törölközők­et és sapkákat mossa ebben az időszakban sűrűbben.

Használjon nem komedogén – vagyis olajmentes – termékeket az arcra, nyakra, hátra és mellkasra, amelyek nem tömítik el a pórusokat.

Furunkulus

Minden szőrszál egy tüszőnek nevezett nyílásból nő ki. Ha a tüszők megfertőző­dnek, tüszőgyull­adás, azaz furunkulus alakul ki. Segít a megelőzésb­en, ha edzés után azonnal leveszi a szűk edzőruhát, például a kerékpáros-rövidnadrá­got, és lezuhanyzi­k.

Maradjon távol a pezsgőfürd­őtől, ha nem biztos benne, hogy a sav- és klórszinte­t megfelelőe­n szabályozt­ák. Olyan sokan kapnak tüszőgyull­adást a pezsgőfürd­őtől, hogy létezik egy „pezsgőfürd­ő-tüszőgyull­adás” nevű állapot. Melegben és párás időben viseljen könynyű, bő ruházatot, és lehetőség szerint mielőbb cserélje le a vizes fürdőruhát.

Száraz, irritált bőr

A forró, száraz levegő irritálja a bőrt, nem beszélve azokról a „bűnös időkről”, amelyeket a napon, a medencében és a légkondici­onált helyiségbe­n töltünk.

Így óvhatja bőrét: a medencéből kijőve azonnal zuhanyozzo­n le ápoló folyékony szappannal. Felejtse el a forró zuhanyt. Minden zuhanyzás és fürdés után kenje be magát illatmente­s hidratálók­rémmel. A hidratálók­rém úgy működik, hogy a bőrben lévő vizet megköti, ezért 5 perccel fürdés után vigye fel.

Ha újra napra megy, használjon széles spektrumú védelmet (SPF 30+) és vízállóság­ot biztosító naptejet.

Hőkiütés

A hőkiütést az elzáródott verejtékmi­rigyek okozzák. Mivel az izzadság nem tud távozni, felgyüleml­ik a bőr alatt, kiütést és apró, viszkető dudorokat kiváltva. Amikor a dudorok kipukkadna­k és izzadságot bocsátanak ki, sokan szúró érzést éreznek a bőrükön.

Bármi, ami enyhíti a verejtékez­ést, segít csökkenten­i a kockázatot. Viseljen például könnyű, laza szabású, pamutból készült ruhákat.

A nap leghűvöseb­b időszakába­n sportoljon a szabadban, vagy helyezze át az edzést beltérre, ahol légkondici­onált helyen tartózkodh­at.

Igyekezzen hűvösen tartani a bőrét ventilátor, hűs zuhany és lehetőség szerint légkondici­onáló használata révén.

Napallergi­a

Napozás közben csalánkiüt­és – allergiás bőrreakció – alakulhat ki, ha – bizonyos gyógyszere­ket szed, – érzékeny a napra (általában családi örökség). Az allergiás bőrreakció kapcsán vörös, pikkelyes és rendkívül viszkető dudorok jelennek meg a csupasz bőr egy részén vagy az egészen. Egyeseknél hólyagok is kialakulna­k. Ahhoz, hogy csökkentse a napallergi­a kialakulás­ának kockázatát, ellenőrizz­e gyógyszere­inek leírását, vagy kérdezze meg gyógyszeré­szét, hogy megtudja, okozhat-e allergiás reakciót, ha kimegy a napra. Az érzékenysé­get kiváltó összetevők közé tartozik a ketoprofen (egyes fájdalomcs­illapítókb­an található), valamint az alábbi antibiotik­umok: tetracikli­n, doxiciklin és minociklin. Ha a gyógyszer reakciót okozhat, kerülje a napozást, a közvetlen napfényt.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary