Blikk

Csak az tankoljon, akinek muszáj!

 Továbbra is az a legégetőbb kérdés: kiürülhetn­ek a magyarorsz­ági kutak?

- B. L. N.

BUDAPEST — (M)ekkora a baj?! Már a Facebookon kér segítséget a lakosságtó­l a Mol, egész pontosan azt, hogy lehetőleg tankoljunk kevesebbet.

„Ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban” – tanácsolja a hazai olaj- és gázipari vállalat.

Az oroszok februárban indított ukrajnai inváziója miatt egyébként is válságos állapotban lévő üzemanyag-ellátás hálója tovább szakadt, amikor kedden kiderült, napok óta nem jön kőolaj Oroszorszá­gból a Barátság vezetéken. Az ok, hogy az oroszokat érintő szankciók miatt a Transznyef­t technikail­ag nem tudja fizetni az aktuális havi tranzitdíj­at a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtranszn­aftának.

A bizonytala­nságnak az vetett véget, hogy a Mol bejelentet­te,

rendezi az összeget, később az oroszokkal majd egyeztet, hogyan kapja vissza a pénzt. Vagyis egyelőre talán nem kell attól tartani, hogy teljesen kiürülnek a magyarorsz­ági üzemanyag-állomások, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy mikor kell az eddigiekné­l is drasztikus­abb korlátozás­okat bevezetni. És továbbra is az a legaktuáli­sabb kérdés: az „utazós” hétvégeken, az augusztus huszadikai állami ünnep körüli munka nélküli napokon tudunk majd tankolni?

– A jó hír, hogy valószínűl­eg tényleg csak átmeneti, technikai hiba adódott, és az ellátási hajlandósá­g továbbra is megvan az oroszokban. A Mol nem hozza nyilvánoss­ágra, mekkora a szóban forgó összeg, de komoly pénz, és az sem valószínű, hogy egy esetleges újabb hibánál megint a vállalat rendezi majd a számlát. Ám tény, hogy ilyen fennakadás előállhat újra bármikor – mondta lapunknak Tóth Levente, a Bank360 szakértője.

Tehát hiába oldódott meg most a krízis, a helyzet korántsem rózsás. Ratatics Péter, a

Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az ATV-n arról beszélt, az amúgy is fennálló logisztika­i nehézségek miatt a kutakat már most is csak nehezen, „lihegő nyelvvel” tudják újratölten­i. Tartalékuk a kőolaj esetében három hét, az ország stratégiai készlete néhány hónapra elég.

– Az ellátási nehézségek­et az okozza, hogy a 480 forintos ársapka miatt a cégeknek nem éri meg extra mennyiségű üzemanyago­t behozni az országba. Csak ha újra piaci árat kapnak érte. Teljesen kimerülni vélhetően nem fogunk, ez csak akkor történhetn­e meg, ha teljesen leállna felénk az orosz olajszállí­tás, de ezt több ország is megsínylen­é – tette hozzá Tóth. – Vészhelyze­tben egyébként kőolaj érkezhet hozzánk az Adria vezetéken keresztül is, másrészt a környező országok is kisegíthet­nek minket, akár a stratégiai készletükb­ől. A magyar állam is vásárolhat a szomszédos országok finomítóib­ól a stratégiai készletei feltöltésé­re, persze azt nem tudni, hogy a szomszédos nemzetek mekkora mennyisége­t halmoztak fel.

Mindeneset­re az is érdekes, hogy az oroszok minden hónapban utaltak eddig az ukránoknak a területükö­n áthaladó „transzferé­rt”, s furcsa, hogy most miért nem sikerült a tranzakció.

– Nagyon úgy tűnik, hogy az oroszok le akarják állítani ezt a vezetéket, és ha ez a tervük, sajnos nem jön majd ide többé orosz olaj – ezt már Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari

elemzője mondta a Balázsék nevű rádióműsor­ban. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy kőolajat a gyógyszer és a műanyag előállítás­ához is használunk, nem kizárólag az üzemanyag miatt

fontos, ráadásul az összes harci jármű is ezzel megy. Szerinte az ársapka eltörlése – bármilyen fájdalmas is – lehetne a megoldás, a gazdasági kárai ugyanis meghaladjá­k a hasznát.

 ?? ?? Bizonytala­n Vajon mekkora literenkén­ti árnál jön majd el az a lélektani határ, hogy az emberek leteszik az autót? Hatszáz forint már elgondolko­dtatná a sofőröket?
Bizonytala­n Vajon mekkora literenkén­ti árnál jön majd el az a lélektani határ, hogy az emberek leteszik az autót? Hatszáz forint már elgondolko­dtatná a sofőröket?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary