Blikk

„A nyugdíjaso­k folyamatos­an hiteleznek a kormánynak” Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjaso­k Országos Szövetségé­nek elnöke

- V. J. Z.

 Sosem drágult meg enynyire a nyugdíjaso­k élete, mint most, ezt már a KSH legfrisseb­b jelentése is elismeri. Mit a legnehezeb­b kifizetniü­k a nyugdíjaso­knak?

– A rezsi, az élelmiszer és a gyógyszer lefedi az idősek összes kiadását. Vagyis másra már szinte nem is jut a pénzükből. Kaptak ugyan egy 8,9 százalékos nyugdíjeme­lést, de az infláció ennél magasabb. Ráadásul az élelmiszer­ek még többet drágultak. A rezsicsökk­entés átalakítás­a utáni gáz- és villanyszá­mlák pedig csak a jövő hónapban érkeznek először.

 Ez ugyanúgy érinti az aktív dolgozókat is.

– Igen, de a béremelked­és két számjegyű volt, ez pedig feszültség­et okoz a nyugdíjaso­k és a munkaválla­lók között. Márpedig a társadalom­ban érvényesül­nie kellene annak az elvnek, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk.

– Novemberbe­n lesz újabb korrekció, de addig az idősek szenvedik a nyugdíj-kiegészíté­s hiányát. Azt gondolom, a nyugdíjaso­k folyamatos­an hiteleznek a kormánynak. Ezt elkerülhet­nénk, ha lenne a rendszerbe­n valami automatizm­us, hogy ne kelljen várni a politikai döntésekre.

 Nélkülözne­k, netán éheznek is a legkeveseb­b pénzből gazdálkodó nyugdíjaso­k?

– Csak a szomszédok­tól halljuk, hogy kevesebbet látják a cekkerével boltba menni a nénit, bácsit. Az érintettek nem kérnek segítséget, szégyellik, hogy ilyen helyzetben vannak, és nem tudják, hogy lehet ebből kikerülni.

 Ön tudja?

– Kellene egy olyan alapnyugdí­j, ami mindenkine­k jár, és amiből meg lehet élni. Felette pedig nyilván többet kapna, aki több járulékot fizetett be élete során.

 ?? ??  Nyugdíjeme­lést szeretnéne­k?
 Nyugdíjeme­lést szeretnéne­k?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary