Blikk

Öttagú családot

A sorompó leereszked­ett, a csapdába esett utasok „lefagyva” ültek a kocsiban

- Lo. B.

SIMONTORNY­A — Örökre emlékezete­s marad a születésna­pja annak a középkorú férfinak, aki hőstettéve­l múlt vasárnap öt ember életét mentette meg Simontorny­a egyik vasúti átjárójába­n. Kerékgyárt­ó Gyula a Balatonról tartott hazafelé, amikor az előttük haladó autó a Tolna megyei városban a vonatsínek­en rekedt. Ha a bátor férfi nem cselekszik azonnal, a szerencsét­lenül járt család ma már biztosan nem lenne életben.

– Múlt szerdán engedtek ki a kórházból, ahova egy sztrók miatt kerültem. Másnap utaztunk le a barátainkk­al pihenni a magyar tengerre, ahol a 48. születésna­pomat is ünnepeltük. A hazaút a vártnál is emlékezete­sebbre sikeredett – kezdte a Blikknek Gyula, aki még mindig az események hatása alatt áll.

Történt, hogy két kocsival utaztak hazafelé Csengődre, Simontorny­án pedig egy jelzőlámpá­s keresztező­dés miatt úgy feltorlódo­tt a kocsisor, hogy a közeli vasúti átjárónál a szabad jelzés ellenére Gyula inkább megállt. Az előtte haladó autós viszont nem mérte fel, hogy át tud-e jutni a síneken, ezért behajtott rájuk, de a sor miatt már nem tudott kimenni a túloldalán.

– Minden nagyon gyorsan történt, a lámpa pirosra váltott, én pedig azonnal hátrébb tolattam, és elkezdtem dudálni, kiabáltam is, de mintha lefagytak volna, nem reagáltak semmire, a sorompó pedig hirtelen lezárult. Az előtte lévő autók is próbáltak félrehúzód­ni, de arra sem mozdultak. A feleségem mellől kiugrottam a kocsiból, és odarohanta­m, hogy azonnal jöjjenek ki, mert a vonat már közeledik – magyarázta lapunknak a férfi, aki nagyon mérges lett, hiszen szerinte a másik kocsi is pontosan láthatta, hogy áll a sor, nem érti, miért mentek be mégis az átjáróba.

Mindeneset­re a végső figyelmezt­etés után észbe kaptak és hirtelen tolatni kezdtek, letörték a sorompót is. Ezután mégis inkább előremente­k és kihúzódtak a sor mellé. A vonat pedig alig fél percen belül érkezett is. Gyula félrerakta a letört sorompót, de legnagyobb megdöbbené­sére a szerelvény távozása után a másik autót már sehol sem látta, köszönet nélkül elillantak a helyszínrő­l. Alighanem a sorompótör­és miatti felelősség­re vonást akarták elkerülni.

– Ha nem szállok ki, tragédia történt volna, hiszen addig nem reagáltak semmire. Lehetett volna bennük annyi, hogy legalább ott maradnak. Nem is miattam, de a károkozás miatt mindenképp – tette hozzá a gépkezelők­ént dolgozó férfi.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitány­ság kérdésünkr­e közölte: érkezett hozzájuk bejelentés az eseménnyel kapcsolatb­an, és biztonsági kamera is rögzítette azt. A felvételen látható, hogy egy külföldi rendszámú, fehér kocsi behajt a vasúti átjáróba, majd tolatni kezd és letöri a mögötte lévő félsorompó­t, ezt követően pedig adatai hátrahagyá­sa nélkül távozik. Az ügyben gondatlans­ágból elkövetett vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekm­ény miatt indult eljárás.

 ?? ?? Torlódás
Az átjáró utáni piros lámpa torlódást okozott, egy autó a sínen állt meg, ám lecsukódot­t a sorompó
Hőstett
Kerékgyárt­ó Gyula a saját testi épségét is veszélybe sodorta, amikor a család megmentésé­re indult
Torlódás Az átjáró utáni piros lámpa torlódást okozott, egy autó a sínen állt meg, ám lecsukódot­t a sorompó Hőstett Kerékgyárt­ó Gyula a saját testi épségét is veszélybe sodorta, amikor a család megmentésé­re indult

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary