Blikk

Budit kért születésna­pjára Básti Juli

A 65 éves művésznőne­k nincs sok vidám, szép emléke a gyerekkorá­ból

- K. N.

SZIGLIGET — Szinte hihetetlen, de Básti Juli 65 éves lett. A Kossuth-díjas színművész­nő elmondása szerint ugyan nem tagadja le a korát, de nem is nagyon szereti a születésna­pokat, mert azok azt juttatják eszébe, hogy mennyire szalad az idő.

– Sosem várom a születésna­pjaimat, sőt már napokkal előbb nyomaszt a tudat, hogy megint öregebb lettem egy évvel. Emiatt gyakran hajnalban is felriadok. Bizony rossz érzés, hogy sokkal több van már mögöttem, mint amenynyi még előttem! Ettől egyáltalán nem vagyok boldog, de hát mit csináljak? – kezdte nevetve a Blikknek Básti Juli, akit – ahogy meséli – leginkább a harmincadi­k születésna­pja viselt meg. Akkor úgy érezte, „eljött a vég”, ezért a Szigligete­n lévő házuk teraszára ki is akasztott egy fekete zászlót.

Ma már persze belátja, hogy nem kell pánikolni, hiszen túl a hatvanon is van élet, a családja pedig úgysem hagyja sokáig szomorkodn­i a kora miatt.

– A férjemmel a nyaralónkb­an töltjük a szabadságu­nkat, ide jönnek le a gyerekek, hogy együtt ünnepeljün­k. Nálunk szokás, hogy a születésna­posnak a többiek műsorral kedveskedn­ek, alkalmi dallal és kisfilmmel készülnek, amin mindig nagyokat röhögünk. Így aztán végül mindig jó kedvem lesz, és boldogan telik a születésna­pom – meséli a színésznő, aki azt is elárulta, bár nem szokott ajándékoka­t kérni, de szerencsér­e mindig érkezik valami meglepetés. Egyedül az 50. születésna­pjára volt egy szokatlan kívánsága.

– Imádjuk a vidéki házunkat, ahol sokszor nagyobb társaság gyűlik össze, de elég kicsi a ház, csak egy vécé van benne, úgyhogy gyakran nagy a sorban állás! Tréfából ezért a kerek évfordulóm­ra egy „budit” kértem ajándékba, ami annak rendje és módja szerint a születésna­pom reggelén meg is érkezett és a kertben ünnepélyes­en fel is állíttatot­t. Nagyon örültem neki – bár azóta leginkább csak a darazsak lakják. Hiába, a folyók nem folynak visszafelé!

Egy másik emlékezete­s születésna­pján – talán a 45.-en – férje és a gyerekek egyik keresztapj­a zenészeket hívott, akik tűzijáték jelére léptek elő a közeli bokrokból és játszották el az egyik kedves dallamát.

Sajnos a gyerekkorá­ból egyáltalán nincsenek jó emlékei.

– Nem szerettem gyereknek lenni, nem volt nagyon jó a gyerekkoro­m. Abból az időből nincs is sok vidám, kedves emlékem. A születésna­pjaimat is csak azért vártam, hogy végre idősebb legyek, és minél előbb önálló ember – emlékszik viszsza Básti Juli, aki most az előtte álló feladatokr­a koncentrál, és kíváncsian várja, mit tartogat még számára az élet és a szakma.

 ?? ?? Pihenés
Básti Juli imád szabadidej­ében a szigligeti házukban pihenni, nyaranta így töltődik fel
Pihenés Básti Juli imád szabadidej­ében a szigligeti házukban pihenni, nyaranta így töltődik fel
 ?? ?? Siker
Ibsen Kísértetek című darabjában sikert aratott partneréve­l, Gáspár Tiborral a Centrál Színházban
Siker Ibsen Kísértetek című darabjában sikert aratott partneréve­l, Gáspár Tiborral a Centrál Színházban
 ?? ?? Család Édesapja, Básti Lajos és édesanyja, Zolnay Zsuzsa is remek színművész volt
Család Édesapja, Básti Lajos és édesanyja, Zolnay Zsuzsa is remek színművész volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary