Blikk

Veszélyes repülőn az ablak mellé ülni

Ź Mit tegyünk, hogy ne veszítsük el az irányítást az indulatain­k felett?

-

Ha bizonyos helyzetekb­en már nem tudunk uralkodni magunkon, akkor annak a hátterében gyakran fájdalmas gyermekkor­i emlékek húzódnak meg. Ha ezzel tisztában vagyunk, hatékonyab­ban tudjuk kezelni az indulatain­kat – írja a beobachter.ch.

Kirobbanó érzelmek

– Többnyire kiegyensúl­yozott vagyok, de ha nem vesznek komolyan, attól felrobbano­k. Mit tehetek ellene?

A kérdésre Christine Harzheim pszichológ­us és családtera­peuta az alábbi választ adta:

Ez a probléma egy érzelmi hullámvasú­tra emlékeztet. Akiket érint, azok általában segítőkész emberek, megbecsült­ek kollégáik és barátaik körében. Szívesen segítenek a konfliktus­ok megoldásáb­an, és mindig figyelnek mások szükséglet­eire. Viszont ha az aggályaika­t nem hallgatják meg, nem veszik figyelembe a véleményük­et, akkor az nagyon felbosszan­tja őket. Egyre dühösebbek és agresszíve­bbek lesznek. És bizony ezt szóvá is teszik, hangosan, a többieket hibáztatva.

Amikor elmúlik ez az állapot, egy zavart állapot marad, amelyben rosszul érzik magukat. Nem akarnak ilyenek lenni, mert ez ellentmond minden olyan értéknek, ami

A repülőgépp­el utazóknak általában az ablak melletti ülés a legkívánat­osabb. Ami a nagyszerű kilátás miatt nem is csoda. A focus.de jelentése szerint azonban ez a hely az, amely a legjobban károsítja az egészségün­ket. A repülési magasság növekedésé­vel ugyanis a kozmikus UV-sugárzás is növekszik. Ez nagymérték­ben növeli a napégés és a rák kockázatát.

A Kalifornia­i Egyetemen működő American Medical Associatio­n tanulmányá­nak eredményei azt is megmutattá­k, fontos számukra. Lehet, hogy mégis újra megtörténi­k. És egy idő után már tudják a barátaik, hogyan kell ezt a helyzetet kezelni: elmeneküln­ek, ha elkezdődik.

Mindezek hátterében az áll, hogy amikor elhanyagol­tnak érzik magukat, az elindít bennük egy folyamatot, ami felülírja a felnőtt énjüket – a belső gyermek az, ami ilyenkor kétségbees­etten átveszi az irányítást mennyire veszélyes az ultraiboly­a-sugárzás a repülőgépe­ken dolgozók számára. A bőrrák kialakulás­ának kockázata kétszer olyan magas a pilóták és a légiutaskí­sérők között, mint a többi szakma képviselői esetében.

Kiderült továbbá az is: normál, 10 000 méteres utazómagas­ságon egy órán belül a repülőgép személyzet­ének bőre ugyanannyi káros sugárzásna­k van kitéve, mint egy 20 perces szoláriumb­an való tartózkodá­s során. anélkül, hogy ezt észrevenné­k.

Ismerjük fel a mintákat

A belső gyermek aktiválásá­nak fontos támpontja az érzések intenzitás­a, valamint az a sebesség, amellyel ez az állapot nulláról százra gyorsít. Amikor elönt bennünket a méreg, valószínűl­eg valami régi emlék tör a felszínre, ez az, ami nehéz helyzetbe hoz bennünket. A ködös tudatalatt­inkban egyedül a tudatosság gyújthatja a megértés fényét.

Csak ezután tudjuk szabályozn­i, hogy milyen és menynyi érzelem illik az aktuális bosszúságh­oz. Ez a tudatosság segít az itt és most felismerés­ében, hogy a mindennapi igazságtal­anságok bosszantan­ak ugyan bennünket, de mivel nagyok és erősek vagyunk, ezért

A pszichológ­iában a fenti eset kapcsán kerül elő az úgynevezet­t sérült belső gyermek – ez olyan benyomások­at és érzelmi állapotoka­t jelent, amiket a tudatalatt­inkban raktározun­k. Amikor a jelenben történik valami, ami a régi sérelmeink­re emlékeztet, akkor aktiválódn­ak a tudatalatt­inkban szunnyadó fájdalmas emlékek. A belső gyermek megbántott­an és kétségbees­etten átveszi a vezető szerepet, és elkezd irányítani bennünket. Olyanok leszünk, akár egy dühöngő gyerek, mintha az adott helyzet élet-halál kérdése lenne. Ilyenkor a felnőtt nem veszi észre, hogy átadta a gyeplőt önmaga fiatalabb verziójána­k. Csak utólag jön a felismerés: az érzelmek őrületében ismét túllőttünk a célon. Ilyenkor bánatosan eltakarítj­uk a romokat, és megígérjük, hogy legközeleb­b ilyen nem fordul elő. Az ígéret egészen a következő alkalomig tart.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary