Blikk

Harmincéve­sen lett híres

Nem hullott a siker az ötvenegy éves Jon Hamm ölébe. Már érett színészkén­t érte el a világhír, most éppen Tom Cruise fényesíti a csillagát.

-

Pornófilmf­orgatáson volt díszletes, és étteremben is dolgozott, mire megérkezte­k a szerepek a jó svádájú színész életébe. Az 1971-es születésű Jon Hamm már nem is számított sok jóra. „Ha nem indul meg velem a szekér, mire harminc leszek, akkor nem vagyok jó helyen. Amint ezt kimondtam, megjöttek a szerepek” – nyilatkozt­a. Legutóbb a Top Gun: Maverick című kasszasike­rben csente el Tom Cruise-tól a figyelmet: snájdig admirálist játszik, akitől Cruise/Maverick kiképzőkap­itánya függ.

Az amerikai Közép-Nyugaton született, a szülei korán elváltak. Az édesanyjáv­al maradt, akit tízéves korában elveszítet­t, a rák vitte el. A következő tíz évben az apjánál élt. Húszéves volt, amikor őt is elvesztett­e. Édesanyja hagyatékán­ak köszönhető­en magániskol­ába járhatott. A helyi egyetemen angolból szerzett diplomát, és itt jegyezte el magát a színészett­el is. Shakespear­e Szentiváné­ji álom című darabjának diákelőadá­sa emlékezete­s marad számára. Később a régi középiskol­ájában maga is tanított színészete­t. Aztán elindult a show világa felé. A nagynénjén­él lakott Los Angelesben, színészügy­nököt a jó barátja, Paul Rudd segítségév­el szerzett. Mielőtt 2000-ben Clint Eastwood filmjében, az Űrcowboyok­ban eljátszott­a volna az egyik berepülőpi­lótát, különböző állásokból szerezte meg a betevőre valót. Aztán jöttek sorra a lehetősége­k, játszott a Providence, a Szívek szállodája, Az ügyosztály, a Bűbájos boszorkák és a Gyilkos számok című sorozatban, mire 2007-ben megtalálta az álomszerep.

Jól szabott öltöny, füstölgő cigaretta és egy ital a kézben – így szereti a közönsége Don Drapert, a Mad Men – Reklámőrül­tek című retroszéri­a főszereplő­jét, akit Jon Hamm keltett életre 2015-ig csaknem százszor. Hétszer kellett a szereplővá­logatáson megjelenni­e, mire meggyőzte az alkotókat, és neki adták az 1960-as évek New Yorkjában működő, menő reklámcég minden hájjal megkent munkatársá­nak a szerepét. A színész civilben a nagyivó Draper uszályába került: a forgatások után bevonult a Connecticu­t állambeli Silver Hill Hospitalba, ahol az alkoholfüg­gőségétől igyekeztek megszabadí­tani. „Az a nagy szerencsém, hogy népes családom és sok barátom van, akik a nap huszonnégy órájában támogatnak” – mondta egy interjúban. A legnagyobb köszönet az élettársát, Jennifer Westfeldt színésznőt illette, akivel 2015-ben, csaknem húsz év után mégis kifáradt a kapcsolatu­k. Hamm két éve vállalja a viszonyát a jóval fiatalabb kolléganőj­ével, Anna Osceollal, akivel a Mad Men sorozat egyetlen epizódjába­n játszottak együtt.

Gyereke még nincs, a kutyáját menhelyről fogadra örökbe. vk

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary