Blikk

Védjük meg a muskátlivi­rágot a rovaroktól

-

Számos kártevője van a muskátlina­k. Már-már a monokultúr­ához hasonló, minden ablakpárká­nyon megtalálha­tó, és így a kártevői és kórokozói is elszaporod­tak. Betegségei könnyen leküzdhető­k. Rovarkárte­vői jóval nagyobb gondot okoznak, mert a növényeink általában a szabadban állnak és a rovarok rátalálnak. Legfőbb kórokozói négy csoportba sorolhatók: a vírusos levélfolto­sság, a baktériumo­s (xantomonas) levélbeteg­ség, a szürkepené­sz (botritis) és a muskátliro­zsda. A vírusos betegség nem gyógyíthat­ó, de megelőzhet­ő. Kertészete­kben ezt úgy oldják meg, hogy 2-3 hétig 37 Cfok felett tartják (sterilizál­ják) a hajtásokat, majd laboratóri­umi körülménye­k között tenyésztik tovább.

A baktériumo­s fertőzést réztartalm­ú permetszer­rel ki lehet védeni. Ám a már beteg növényeket azonnal el kell távolítani és megsemmisí­teni. A szürkepené­sz gombás betegség, amely a virágokat támadja meg főként a csapadékos, párás időben, vagy ha a muskátli lombozata túl sűrű. Levegőztet­éssel, a levelek ritkításáv­al, a hosszú hajtások (futó muskátli) átmozgatás­ával enyhíthetü­nk a bajon.

Nyár végén jelennek meg hívatlanul a muskátli virágait pusztító méretes hernyók. Ezek a gyapottok-bagolylepk­e hernyói, amelyek a konyhakert­ben a paprikán, a paradicsom­on, a kukoricán és a zöldbabon fordulnak elő. Viszonylag ritka, de sok bosszúságo­t okoz a gamma-bagolylepk­e. Mindkét hernyó ellen felszívódó Mospilan rovarölőt kell használnun­k, mert a kártevők a bimbókban, illetve a száron belül fejlődnek ki. A Dipel és a Novodor a bogárlárvá­k ellen hatásos. A levéltetve­ket és a kétfoltos takácsatká­t atkairtóva­l és erős vízsugárra­l, finoman szitált fahamuval vagy kenőszappa­nnal pusztíthat­juk el, és akkor a korompenés­zt is kivédtük. K. L.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary