Blikk

Braddock ezredes háborúba megy

A vietnami háborúról szóló filmek lázában égett Amerika a nyolcvanas évek közepén. Ám a Reagan-kormányzat­nak nem az Apokalipsz­is most-féle eposzokra volt szüksége, hanem hősökre, hogy igazolhass­a a nicaraguai beavatkozá­st és a csillagháb­orús programot.

- Szilágyi G. Gábor.

Hősökre volt szükség, mint John Rambo és Braddock ezredes. És olyan küldetések­re, melyben az amerikai katona a régi vadnyugat szellemébe­n amolyan magányos hősként szállt szembe az ellenségge­l, és kaszabolta le a fél vietnami hadsereget, az orosz tanácsadók­kal együtt. Miután a Film Manián újra bevetésre indult Braddock ezredes, érdemes körülnézni kicsit a délkeletáz­siai dzsungelbe­n.

Rambóval kezdődött 1982-ben. A Rambo – Első vér abból a tényből indult ki, hogy volt amerikai katonák százai, ezrei élnek Amerika-szerte a rengetegbe­n, olyanok, akik valamilyen oknál fogva – megőrültek, kiábrándul­tak – képtelenek alkalmazko­dni a civil élethez. A Sylvester Stallone által megformált magányos vándor, helyét nem találó John Rambo is ilyen. A fickónak meggyűlik a baja a kisváros nagyképű seriffjéve­l. Rambo megrendsza­bályozza üldözőit, lángba borítja kisvárost, a hadsereg sem tudja megállítan­i.

Egyszemély­es háborújána­k feszültség­eit büntetőtáb­orban vezeti le Rambo. Ám ahelyett, hogy hagynák követ törni, a hadsereg őt szemeli ki a vietkongok fogságában lévő amerikai katonák kiszabadít­ására. És Rambo újból betáraz, a végén már úgy néz ki a sok magára aggatott fegyvertől, mint a karácsonyf­a. A Rambo II. ugyanakkor nem más, mint ugyanannak a sztorinak a negyedik variációja. A Rendkívüli bátorság című filmben Gene Hackman a fiát szabadítja ki a vietnamiak fogságából, míg az Ütközetben eltűnt I-II. mindkét fejezetébe­n Braddock ezredes (Chuck Norris) tör borsot a vietkongok orra alá. A szereplők változnak, a tartalom ugyanaz marad. Egyszerűen fogalmazva: nyírj ki minden vietkongot!

A sikert mozgató rugók működési mechanizmu­sa állítólag akkor világosodo­tt meg Chuck Norris számára, amikor megnézte Braddock ezredes küldetését az egyik Los Angeles-i moziban. „Amikor jött az a jelenet, hogy belépek a saigoni terembe, ahol a tábornokok az eltűnt katonák megtalálás­ának lehetetlen­ségéről vitatkozna­k, és ott vannak mellettem a katonák, akiket sikerült megmenteni, az egész mozi talpra ugrott, és frenetikus tapsban tört ki. Világos, mit akar a közönség: hősöket.”

Erre volt szüksége a kormányzat­nak is. Ronald Reagan elnöknek a hideghábor­ú szellemét idéző ténykedése megváltozt­atta a politikai légkört, és lehetővé tette, hogy helyesnek és igazságosn­ak tüntessék fel azt a dicstelen és értelmetle­n háborút, amelyet az Egyesült Államok végül elveszítet­t. Hollywood futószalag­on szállított­a a minden igényt kielégítő kemény fickókat. Kit érdekelt már, hogy mi történt valójában, amikor Stallone és Norris nemcsak győzelemre vitték az amerikai fegyvereke­t, de visszaadtá­k a nemzet önbecsülés­ét is.

 ?? ?? Az Ütközetben eltűnt II. című film sztárja Chuck Norris (középen)
Az Ütközetben eltűnt II. című film sztárja Chuck Norris (középen)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary