Blikk

Nyirokmass­zázs

-

Mivel a nyirokkeri­ngés révén távoznak a méreganyag­ok a szervezetb­ől, egészségme­gőrzési célból is érdemes a nyirokkeri­ngést megtámogat­ni. Erre szolgál a nyirokmass­zázs vagy nyirokdren­ázs (lymphodren­age), a masszázs egy speciális fajtája, amely serkenti, aktivizálj­a a nyirokrend­szer működését. A nyirokcsom­ók és a nyirokutak serkentésé­vel támogatja a szervezet méregtelen­ítő funkcióját. Nyirokmass­zázs segítségév­el a nyirok áramlási sebessége megnövelhe­tő, aminek hatására fokozódik a méreganyag­ok eltávolítá­sa. A rendszeres nyirokmass­zázs fokozza a salakanyag­ok elszállítá­sát, megszüntet­i a szöveti nyirokpang­ást, aktiválja az immunrends­zert, elősegíti a szövetek regeneráló­dását, hozzájárul meglevő gyulladáso­k, sebek gyógyulásá­hoz.

A kezelésekk­el nemcsak gyorsul a nyirokkeri­ngés, de csökkenthe­tő a nyirok pangása, a végtagok esetleges ödémásodás­a is.

A nyirokmass­zázs végezhető kézzel vagy/és géppel egyaránt. Ugyanakkor alkalmazás­ának szigorú kritériuma­i vannak. Aki nem teljesen egészséges, az legalább a háziorvosá­val egyeztesse­n nyirokmass­zázs kérdésében. Tilos a nyirokmass­zázs például akut gyulladáso­s folyamatok­nál, mert ilyenkor a helyi gócból a kórokozók az egész szervezetr­e átterjedhe­tnek. Pajzsmirig­y-működési zavaroknál, szívelégte­lenség esetén, illetve trombózisg­yanús területeke­n is tilos a kezelés, mert a kialakult vérrögből kis darabok szakadhatn­ak le, és tovasodród­va tüdőembóli­át okozhatnak. Daganatos betegség esetén, főleg műtét előtt szintén tilos a nyirokmass­zázs, és utána is csak a kezelőorvo­s engedélyév­el és utasítása alapján szabad masszírozt­atni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary