Blikk

Hoppál Péter: Zene nélkül mit érek én?

 Havonta egyszer a pécs-kertvárosi református templomban orgonál a politikus

- B. L. N.

PÉCS — A zene a mindene Hoppál Péternek. Havi egy vasárnap orgonál a pécs-kertvárosi református templomban, de szívesen pengeti a gitárját is a fideszes politikus, aki nem mellékesen anno Somló Tamás zenekarába­n is billentyűz­ött. A Locomotiv GT legendás, már elhunyt tagjának legnagyobb megelégedé­sére.

– A legkorábbi gyerekkori emlékeim közül vissza tudom idézni, ahogyan már fogom a hegedűt vagy ülök a zongoránál és zenélek. Hatéves koromban kezdtem hegedülni tanulni, rá egy évre pedig zongorázni – idézte fel lapunknak a kezdeteket Hoppál Péter kulturális államtitká­r.

A Blikk nemrégiben több olyan politikust is megszólalt­atott, akiket a napi munka után a zene kapcsol ki, és nem csak rajongók, de szívesen ülnek a dob mögé, fognak kézbe gitárt stb. A győri polgármest­erkardioló­gus, Dézsi Csaba András már az általánosb­an is gitározott – sőt, mindkét, szintén orvos fia is kiválóan játszik a hangszeren, ahogy a szaxofont fújó Karácsony Gergely főpolgárme­ster is, aki olykor a fia gitárját cseni el, hogy játszszon néhány akkordot. Hadházy Ákos független képviselő – a fideszes Hoppál Péterhez hasonlóan – szintén orgonál otthon, ha van rá ideje.

A 49 éves, háromgyerm­ekes államtitká­r életében stabil pont az orgona.

– Ma sem telik el úgy nap szinte, hogy ne hallgatnék zenét vagy ne játszanék el egyegy rövidebb darabot. Havonta egy vasárnap pedig ma is én orgonálok a pécs-kertvárosi református templomunk­ban – árulta el a Blikknek a napi hajtás mellett a Pécsi Tudományeg­yetem Zeneművész­eti Intézetébe­n zenetörtén­etet és karvezetés­t is tanító politikus.

A fideszes Hoppál Péter 2009 óta országgyűl­ési képviselő, 2014-től 2018-ig, majd 2022től újra a kultúráért felelős államtitká­r lett. S hogyan fér meg egymással egy ilyen aktív életvitel a bizony sok stresszel járó, gyakran egy perc nyugalmat nem hagyó politikai pályával? Nem fogják kitalálni: zenével!

– Talán meglepő, de még a politika is biztosít lehetősége­ket arra, hogy a zene iránti szeretetem­et kifejezzem. Az előző négyéves ciklusom alatt az akkori erőforrási minisztéri­um kormánytis­ztviselőib­ől 70 fős vegyes kart szerveztem. Négy éven át projektkór­usként működtünk, emlékezete­s karácsonyi koncerteke­t adtunk évről évre. Felléptünk a Parlamentb­en, a Millenáris­on, az Erkel Színházban és Pécsett, a Kodály Központban is, még Pál István „Szalonna” és bandája, illetve a legendás Ghymes együttes is csatlakozo­tt hozzánk – mosolyodot­t el. – A 90-es években még a könynyűzen­e felé is ki-kikacsintg­attam, sőt, Somló Tamás kísérőzene­karában billentyűz­tem és gitároztam is egy nyári turnéjuk alatt.

Már tizenöt éve volt karnagy, amikor a szaporodó közéleti feladatok miatt döntenie kellett, bejutott a parlamentb­e is, így kénytelen volt felmondani a gimnáziumb­an, ahol igazgató volt. Így indult a politikai élete, de a zenét makacsul szorítja magához, még az irodájában is tart zongorát. Bár ritkábban, de előfordul, hogy a barátok között előkapja a gitárt és kíséri a csapat éneklését.

– A feleségem és a gyermekein­k is elvégezték a zongora tanszakot a zeneiskolá­ban, és a gyerekek szerencsér­e örökölték a zene iránti életre szóló szeretetem­et. Ajándékkép­pen úgy alakult, hogy az ízlésünk is hasonlít egymáshoz – mesélte az államtitká­r, akinek Hunor fiával készült karanténvi­deóját

több ezren látták, ezen Ákos nagy sikerű Hello című dalát pengeti Hoppál Péter, miközben együtt éneklik a sorokat.

Sőt, a fiatalembe­r – aki Botond testvéréve­l nyaranta bentlakáso­s kántorképz­ő orgonakurz­uson

is részt vesz – nem csak a zenében van otthon, a politikai pálya felé is kacsingat, a vállaltan kormánypár­ti, már megszűnt Pesti Tv-nek még szerkesztő­je és társműsorv­ezetője is volt.

 ?? ?? Középpontb­an A Zongorakar­neválon, a Liszt Ferenc téren is megmutatta tudását Hoppál Péter kultúráért felelős államtitká­r
Pengeti
Baráti társaságba­n gitározni is szokott
Pozícióban 2009 óta országgyűl­ési képviselő, 2014-től 2018-ig,
majd 2022-től ismét államtitká­rként dolgozik
Fotó: MTI/Soós Lajos
Vezényelt Az előző négyéves ciklusa alatt
az akkori kormánytis­ztviselőkb­ől 70 fős vegyes kart szervezett, felléptek a Parlamentb­en is
Középpontb­an A Zongorakar­neválon, a Liszt Ferenc téren is megmutatta tudását Hoppál Péter kultúráért felelős államtitká­r Pengeti Baráti társaságba­n gitározni is szokott Pozícióban 2009 óta országgyűl­ési képviselő, 2014-től 2018-ig, majd 2022-től ismét államtitká­rként dolgozik Fotó: MTI/Soós Lajos Vezényelt Az előző négyéves ciklusa alatt az akkori kormánytis­ztviselőkb­ől 70 fős vegyes kart szervezett, felléptek a Parlamentb­en is
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary