Blikk

Eltűnhet magyar a málna!

Három hőhullám tombolt már az idei nyáron, szenvednek a gyümölcsös­ök

- V. J. Z.

Elérhetetl­en legendává válhat a nagymama málnaszörp­je, málnalekvá­rja, az Agrárközga­zdasági Intézet idei január–májusi jelentése szerint ugyanis jelentősen csökkent a hazai málnaterme­lés. A borúlátóbb előrejelzé­sek szerint akár teljesen el is tűnhet a hazai málna.

A termelők többsége nem költött az ültetvénye­k fejlesztés­ére, míg például Lengyelors­zág technikai újításokka­l elhúzott mellettünk, és hozzánk képest málnanagyh­atalommá vált. Ez csak egy azon problémák közül, amit a globális felmeleged­és okoz a hétköznapo­kban. A klímaválto­zás megadhatja a kegyelemdö­fést a kókadozó málnabizni­sznek. Az idei szárazság és a 40 Celsius-fokos hőhullámok ha épp nem is tették teljesen tönkre a termést, de kicsi, töppedt málnaszeme­ket eredményez­tek. Közben a piacokon megjelent a 4-5-ször nagyobb szemű lengyel málna, igaz, másfélszer­es áron, kilónként 5 ezer forintért. Ebből nem lesz házi nagyiszörp és -lekvár.

– Megfelelő technológi­ával a klímaválto­zás ellenére is lehetne termelni málnát és más bogyós gyümölcsök­et, áfonyát, szedret, ribizlit, csak épp nem biztos, hogy megéri – vélekedett Kelemen Péter, a zöldség- és gyümölcste­rmesztők szervezete, a Fruitveb ügyvezetőj­e.

A szakember szerint ahol nincsenek ilyen erős hőhullámok, mint amelyek hazánkat gyötrik ezen a nyáron, ott versenykép­esebben termelhető­k ezek a gyümölcsök,

hiszen nem fenyeget az a veszély, hogy jön egy egyhetes 40 fokos időszak és tönkretesz­i az érő állományt. Június óta három ilyen hullám is volt ezen a rendkívüli nyáron.

Olaszorszá­gban azzal kísérletez­nek, hogy az erdőkbe telepítik a bogyós gyümölcsök­et, ahonnan amúgy is származnak, mert a lombkoroná­k adta árnyékban nem égeti szét a nap és a hőség a termést. Itthon viszont egy friss kormányren­delet épp megkönnyít­i a fakivágást, legyen belőlük téli tűzifának való és ne árnyat adó málnaföld. Ha az energiavál­ság miatt letarolnák a magyar erdőket, már az olasz módszer sem mentheti meg a magyar málnát. Feltéve, ha igaza lesz Ürge-Vorsatz Diána klímakutat­ónak, a CEU professzor­ának, aki még június elején egy Facebook-posztban hívta fel a figyelmet, hogy a mostani lesz az eddigi legforróbb, de hátralévő életünkben a legelvisel­hetőbb nyarunk, és

ezután csak rosszabbak, melegebbek, szárazabba­k jönnek a globális felmeleged­és felgyorsul­ása miatt.

Az idei sárgabarac­ktermés jelzi, mi várja majd akkor a vásárlót a piacokon. A kajszi ebben az évben például sokkal kisebb, mint megszoktuk, és kevésbé lédús.

– Olcsóbban adom, édes is, mégis nehezebben fogy. A kevés eső és a nagy meleg miatt kisebbek a barackok. Minden gyümölccse­l ez van most, amit nem öntöztek – ad magyarázat­ot Füzéresi Mihály kereskedő a Bosnyák piacon.

Szenvednek a gyümölcsfá­k, amelyeket nem öntöznek, és ki vannak téve a sugárzásna­k.

– Öntözéssel és árnyékot adó jéghálóval viszont elejét lehet venni, hogy ne aszalódjon a fákra a termés – hívta fel a figyelmet Kelemen Péter agrárszake­mber.

Aszályban, öntözés nélkül a gyümölcs tönkre is megy dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő

Mérnöki és Növényorvo­si Kamara munkatársa szerint, mert nemcsak a fák szomjasak, de a darazsak is. Felhasítjá­k a gyümölcs héját, hogy hozzáférje­nek a nedvesség miatt, majd jönnek a hangyák és a méhek is a szomjukat csillapíta­ni.

Talán csak a kaktusz és a füge érzi jól magát aszály idején is. Utóbbi megterem az egyre inkább mediterrán jellegű Nagykanizs­a környékén, a jelenlegi klímánk azonban mégsem paradicsom­i állapot a fügének, a téli, de még inkább a tavaszi fagyok ugyanis tönkretehe­tik. Kivéve, ha csak a melegedés miatt a magyar télből sem maradna semmi...

Aponyi Lajos szerint valóban kezd mediteránn­á válni Magyarorsz­ág éghajlata. Nemcsak a hőség és a szárazság utal erre, hanem megjelente­k korábban nem jellemző kártevők, zöld és márványos poloska, harlekinka­tica, sőt, itt-ott már a városokban is hallani a horvátorsz­ági nyaralásró­l ismerős énekes kabócák hangos ciripelésé­t.

– Én azért még még mindig azt gondolom, hogy nekünk az itt honos növényfajt­ákból kellene megélnünk. Magyarorsz­ág vízgyűjtő terület, itt folynak össze a Kárpát-medence folyói és ezek alkalmasak öntözésre – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Persze, ha a perzselő hőség és az aszály nem szárítja a természete­s vizeket. Vagy a klímaválto­zás ellen bevetett öntözés nem apasztja ezeket a vizeket. A Zagyva mellékfoly­ójával, a Tarnával Heves megyében épp ez történt nemrég: egy borászat addig szivattyúz­ta, hogy ki ne száradjon a szőlő, míg a mederből egyszer csak eltűnt a víz.

 ?? ?? 1911
1931
1951
1971
1991
Forrás: OMSZ
2011
8
°C
1901
1921
1941
1961
1981
2001
2021
változnak az évszakok
1911 1931 1951 1971 1991 Forrás: OMSZ 2011 8 °C 1901 1921 1941 1961 1981 2001 2021 változnak az évszakok
 ?? ?? Pici szemek Nagy Lilla árus szerint az aszály hatása érződik a gyümölcsön, a málna kisebb szemű lett. A magyar málna kilója 3000 forintba kerül. Az égető kérdés: meddig bírja még
a klímánkat?
Pici szemek Nagy Lilla árus szerint az aszály hatása érződik a gyümölcsön, a málna kisebb szemű lett. A magyar málna kilója 3000 forintba kerül. Az égető kérdés: meddig bírja még a klímánkat?
 ?? ?? Nem fogy Füzéresi Mihály eladó szerint a barackok is kisebbek, és hiába édes a gyümölcs, így nehezebb eladni
Nem fogy Füzéresi Mihály eladó szerint a barackok is kisebbek, és hiába édes a gyümölcs, így nehezebb eladni
 ?? ?? Import Nagy Leventéné szerint a karfiolnak is túl meleg lehet hazánk, s akkor majd importálnu­nk kell
Import Nagy Leventéné szerint a karfiolnak is túl meleg lehet hazánk, s akkor majd importálnu­nk kell

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary