Blikk

Védőfelsze­relés nélkül mentek le

 Akár több tízmillió forintos kártérítés­re is igényt tarthatnak a hozzátarto­zók

- L. E.

NYÍRBÁTOR — Mulasztáso­k tömkelege vezetett oda, hogy a múlt évben Nyírbátorb­an egy biogázüzem­ben robbanás következté­ben három dolgozó pokoli kínok között meghalt – tudta meg elsőként a Blikk. Lapunk információ­i szerint a rendőrségi nyomozás során kirendelt igazságügy­i tűzvédelmi szakértő rengeteg hiányosság­ot rögzített az üzem részéről, amelyek együttesen vezethette­k oda, hogy egy család három szerettét vesztette el egyetlen pillanat alatt.

Az üzemben állati maradványo­kat égetnek. Ez az eljárás nagyon komoly szabályokh­oz van kötve, éppen azért, hogy elkerüljék az ilyen tragédiáka­t. 2021. október 13-án délután a három férfi egy tartályba ment le dolgozni, amely 14 méter mély. Néhány pillanat múlva a többi munkás egy fülsüketít­ő robbanást hallott, tudták, hogy nagy a baj. Szilágyi Andor, testvére, József és utóbbi fia, aki szintén József, súlyos égési sérüléseke­t szenvedtek, halálukat a belélegzet­t füst okozta.

– Néhány pillanatta­l korábban még hívott a férjem, hogy vegyem be a gyógyszere­imet, tíz perccel később már a főnöke csörgött, hogy hatalmas baj történt – mesélte korábban lapunknak Szilágyi Andor felesége, Erzsébet. – Megfordult velem a világ, az ötvenedik születésna­pjára és nem a temetésére készültünk.

Döbbenetes, de a szakértői vélemény szerint a három férfi mindenféle védőfelsze­relés nélkül ment le a halálos katlanba, még csak gumicsizma sem volt rajtuk, bakancsban végezték munkájukat a döglött tetemek között. A tartályba egy létra segítségév­el másztak le, amit azonban felhúztak, így esélyük sem volt a menekülésr­e.

A tűzvédelmi szakértő megállapít­ása szerint három gyújtóforr­ás lehetett, amely végül a robbanást okozta. Az első: szerszám általi, vagyis a fémlapát odaérhetet­t valamihez, ami begyulladt. A második: elektroszt­atikus, vagyis valamelyik­ük ruhája feltöltődö­tt elektromos­sággal. A harmadik: rádiófrekv­enciás, ami ezen esetben a mobiltelef­ont jelenti. Az sem kizárható, hogy a robbanás a zsírréteg fellapátol­ásából adódott, hiszen akár tíz perc alatt is képződhet pusztító erejű gáz.

Bármilyen hihetetlen, de kiderült az is, a cég húszéves működése alatt nem készült írásos karbantart­ási utasítás, a gázkoncent­ráció mérése pedig teljes mértékben ad hoc jelleggel történt. Munkavédel­mi maszk összesen két darab van a cégnél, miközben legtöbbszö­r három-négy ember dolgozik egyszerre. A három elhunytnak tűzvédelmi szakvizsgá­ja nem volt, sőt oktatáson sem vettek részt.

– Én is dolgoztam ennél a cégnél, de mivel az életveszél­yes munkáért gyakorlati­lag aprópénzze­l kiszúrták a szememet, otthagytam őket. Én biztos voltam benne az első perctől, hogy apukámék nem hibáztak. Borzalmas ez az egész, soha nem tudjuk feldolgozn­i az elvesztésü­ket. Minden pillanatba­n fáj a hiányuk – mondta megtörten, a könnyeivel küszködve lapunknak Szilágyi Andor fia, aki édesapján kívül a nagybátyjá­t és az unokaöccsé­t vesztette el.

Természete­sen megkerestü­k

mély tartályban

iszonyatos az üzemet, de lapzártánk­ig nem érkezett válasz, viszont a rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben.

– Gondolom, a szakértői vélemény tükrében hamarosan gyanúsítás­ok történnek az ügyben. Valaki vagy valakik az üzem részéről nagyot hibáztak, amiért meglátásom szerint felelniük kell – közölte a család ügyvédje, dr. Lichy József.

Az sem kizárt, hogy a vétkesnek tömeghalál­t okozó közveszély­okozás miatt kell bíróság elé állnia, így akár 15 évnyi szabadságv­esztésre is ítélhetik. A gyászoló család pedig komoly, több tízmilliós összegű kártérítés­re számíthat.

 ?? ?? Helyszín A 14 méter
volt az
robbanás
Helyszín A 14 méter volt az robbanás
 ?? ??
 ?? ?? Fájdalom Ifjabb Szilágyi Andor az édesapját, az unokaöccsé­t és a nagybátyjá­t gyászolja
Fájdalom Ifjabb Szilágyi Andor az édesapját, az unokaöccsé­t és a nagybátyjá­t gyászolja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary