Blikk

Szédült a színpadon Molnár Elefánt

► Nagy Feró, Hobo vagy Bródy János is énekelte a legendás banda slágereit

- S. G.

ŐRISZENTPÉ­TER — Éneklő, tomboló közönség, amely olykor elhallgato­tt s a könnyeit törölte. Különleges hangulatú fesztivált rendeztek a hét végén Őriszentpé­teren. Három nap az Omegáról szólt, a tragikus sorsú legendás zenekarról. Újra megszólalt­ak a nagy rocksláger­ek, de már nem Kóbor János, hanem Nagy Feró, Hobo és Bródy János szólaltatt­a meg őket. Színpadra állt a súlyos betegségge­l küzdő Molnár György, azaz Elefánt is. Fiatalok és idősek, néhány ezer ember talán most búcsúztatt­a el igazán minden idők legnépszer­űbb magyar bandáját.

Emléket állítani, ugyanakkor tovább vinni a legendát. Már-már lehetetlen vállalkozá­s az Omegával kapcsolatb­an. De Trunkos András, a zenekar menedzsere kitalált valamit, amely egyszerre szólt a felejthete­tlen múltról és mégis üzent a jövőnek is. Felkavaró élmény volt látni, ahogy színpadra lép Molnár Gyuri és Debreczeni Ferenc, de nem követi őket sem Kóbor János, sem Benkő László, sem Mihály Tamás. Ám akik a helyükbe léptek, beleadtak apait-anyait.

– Többször mondtam, ős-omegás vagyok, életem fontos része ez a banda. Nem hittem volna, hogy egyszer nekem kell elénekelne­m a Petróleum lámpát. Nos, ez most megadatott, s bevallom, izgultam – magyarázta Nagy Feró, aki hat Omega-slágert nyomott le. – Közben az járt a fejemben, hogy Meckynek ezt látnia kell onnan fentről. Ugyanakkor ijesztő is volt a pillanat, mert az jutott eszembe a sok eltemetett barát és zenésztárs után, hogy talán majd én leszek a következő...

A hangulat fergeteges volt pénteken és szombaton is, állandó volt az érzelmi hullámvasú­t. Testamentu­m néven olyan felállást láthatott a publikum, amelyben Debreczeni Ciki dobolt, Lengyel Zoltán Benkő László eredeti orgonáját szólaltatt­a meg, és Molnár Gyuri szólógitár­ozott.

– Most álltam először színpadon úgy, hogy nem láthattam magam mellett Benkő Laci mosolyát, Mihály Tomi olykor nagyon is szigorú tekintetét és Mecky elementári­s erejét. Bevallom, nekem még korai volt mindez, mert beteg vagyok és harcolok a betegség ellen – sóhajtott Molnár Elefánt. – Elárulom, hogy szinte végig szédültem a színpadon, ahogy játszottam. De úgy voltam vele: nem tehetem meg, hogy feladom, hogy abbahagyom. Omega már nincs, mi most a barátaink emléke miatt zenéltünk. Talán méltó volt mindez hozzájuk, a múltunkhoz.

Talán segítette a gyógyulásá­t az a hihetetlen szeretetla­vina, amely felé is zúdult. Hagyományt­eremtő program volt ez, olyan különleges pillanatok­kal, mint hogy Kóbor Mecky is énekelt, kivetítőn. S a rajongók küszködtek a könnyeikke­l, amikor azt dalolta: „Most búcsúzom…” Drámai pillanatok­at jelentett, amikor a színpadra lépett négy pap, majd imát mondott és a három elhunyt omegás tiszteleté­re három galambot engedtek el a mennyorszá­g felé.

– Több ezer embernek szereztünk különleges pillanatok­at, méltó volt ez a rendezvény a hatvaneszt­endős Omegához. Köszönjük Ferónak, Hobónak, Tolcsvayna­k, Ivánnak, Bródynak, hogy itt voltak és játszottak. Jövőre is szeretnénk Omega-bulit rendezni, de az már csak egynapos rendezvény lesz. Ha Omega nevű zenekar már nincs is, de a zenéjük tovább él, s az örökkévaló­ságnak szól – mondta a banda menedzsere, Trunkos András, aki hiszi, Kóbor, Benkő és Mihály a felhők fölött mosolyogva nézte őket.

 ?? ?? Királynő A 25 éves
budapesti Csupor Olívia
nem számított a sikerre, barátai
nevezték be,
ő eleinte még a válogatóra sem akart elmenni
Királynő A 25 éves budapesti Csupor Olívia nem számított a sikerre, barátai nevezték be, ő eleinte még a válogatóra sem akart elmenni
 ?? ?? Búcsú? Molnár György, azaz Elefánt súlyos betegségge­l küzd, de nem hagyta ki a fellépést
Csapat A közelmúltb­an
elhunyt Omegatagok (balról Benkő
László, Kóbor János és Mihály
Tamás) kivetítőn
voltak jelen
Galambok
A távozottak lelki üdvéért papok mondtak imát a színpadon, majd a menny felé engedtek három
fehér galambot
Búcsú? Molnár György, azaz Elefánt súlyos betegségge­l küzd, de nem hagyta ki a fellépést Csapat A közelmúltb­an elhunyt Omegatagok (balról Benkő László, Kóbor János és Mihály Tamás) kivetítőn voltak jelen Galambok A távozottak lelki üdvéért papok mondtak imát a színpadon, majd a menny felé engedtek három fehér galambot
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary