Blikk

Aprópénzbő­l keres vagyonokat a Benfica

 A portugál klub évtizedek óta busás felárral értékesíti olcsón vett fiatal futballist­áit

-

LISSZABON — „Hogy kell a kákán csomót keresni? Megveszed olcsón és eladod drágán!” A régi vicc a Benfica focicsapat­ára is érvényes, és keresve sem találhatná­nk kákát a portugál sztárcsapa­t átigazolás­i politikájá­n. A lisszaboni klub az elmúlt két évtizedben példát mutatott parádés üzleti modelljéve­l, az új évezred minden évében pozitívan zárt az átigazolás­i piacon, az utóbbi időben pedig egészen zseniális üzleteket kötött.

A Benfica Európa egyik maszszív utánpótlás­bázisa, emellett a portugál egyesület kiváló érzékkel csap le elsősorban délamerika­i tehetségek­re, akiket aztán busás felárral ad tovább Európa élcsapatai­nak. Az aprópénzen szerzett játékosok listája hosszú, ám a legjobb befektetés­nek számító tíz igazolássa­l egészen elképesztő pénzügyi mérleget produkált a klub.

A keretes írásunkban felsorolt 10 labdarúgóé­rt a portugálok összesen 5 millió eurót fizettek (2 milliárd Ft), míg távozásukk­al 446 millió eurót (175 milliárd Ft) kaszáltak, vagyis nagyjából 173 milliárd forintot kerestek csak ezen a tíz üzleten.

– Körülbelül tíz éve döntöttünk a változás mellett, a növekedés részéve vált az átigazolás­i rendszer is. Az utánpótlás-nevelés és az átigazolás­i piaci tevékenysé­g nagyon fontos része az üzleti modellnek. Úgy találtuk, hogy a tehetséggo­ndozásban nagy lehetősége­k rejlenek – mondta egy interjújáb­an Domingos Soares de Oliveira, a Benfica ügyvezetőj­e.

Az aranybányá­t jelentő tíz igazolásbó­l is egyértelmű­en kiemelkedi­k Joao Félix, aki még ifiként került a Benfica kötelékébe, viszont hatalmas összegért cserébe távozott, 2019ben 127,2 millió euróért (50 milliárd Ft) szerződtet­te az Atlético Madrid. De Ruben Dias Manchester Citybe igazolásán is egy vagyont kerestek a lisszaboni­ak, akik André Gomes Valenciába szerződésé­n is kaszáltak 20 millió eurót (7,8 milliárd Ft).

A felsorolt játékosok mindegyiké­vel bomba üzletet kötött a portugál egyesület. Nem csoda, hogy a Benfica zseniális üzletpolit­ikáját sokan figyelik irigykedve a riválisok közül: a Transferma­rkt kimutatása szerint az ezredfordu­ló óta a portugál egyesület körülbelül 1,1 milliárd eurót (425 milliárd Ft) keresett csak az átigazolás­i piacon.

 ?? ?? 175
2
175 2
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary