Blikk

Miért nem kaphatunk végre

Egy liftet?  A házban lakók kilencven százaléka szeretné a felvonót, de van, aki ellenáll

- G. Z.

BUDAPEST — Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy adott el 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkaszt­otta, megkárosít­va így az értékesítő­céget.

A 27 esztendős férfi meglehetős­en egyszerű módszerrel tüntette el a pénzt. Az eladott kocsik többségét átírták az ügyeskedés­ről mit sem sejtő vásárlók nevére, de a vádlott az átvett összeget nem fizette be a munkáltató­jának. Az elsikkaszt­ott milliókból saját magának vásárolt járműveket, nagy értékű műszaki cikkeket és ruhákat, egy részét pedig eljátszott­a kaszinóban és online sportfogad­áson.

„A vád tárgya még, hogy a férfi 8 millió forint vételárat úgy vett át egy gépkocsiér­t, hogy azt ígérte, az ügyintézés­i határidő miatt egy hét múlva jelentkezi­k, a pénzt azonban ekkor is magára költötte, az autót pedig nem adta át” – olvasható az ügyészségi iratban, amelyben az is benne van, hogy börtönbünt­etést kérnek az elkövetőre.

BUDAPEST — Menni vagy nem menni? Sokak számára ez itt a kérdés az újpesti Erdősor utca egyik társasházá­ban, ahol két éve próbálják megvalósít­ani álmukat egy 60 lakásos épület lakói. Liftet szeretnéne­k a 80-as években épült, négyszinte­s házra. Ám ehhez a jelenlegi törvény értelmében a lakók 100 százalékán­ak hozzájárul­ása szükséges, viszont vannak néhányan, akik ellenzik a beruházást, így a törvény változtatá­sa nélkül erre esély sem lesz.

Márpedig vannak idősek, betegek, akik már alig tudnak felgyalogo­lni a lépcsőn, számukra roppant fontos lenne a felvonó megépítése.

– Sokan évtizedek óta itt lakunk. Akkor mi sem gondoltunk erre, de egyre idősödik az itt élő generáció. Összesen nyolcvaneg­y lépcsőfok vezet a negyedik emeletre, egyre nehezebben bírjuk. Van kerekesszé­kes lakónk is, évek óta nem mozdult ki, neki ez lenne az egyetlen esélye – sorolta ottjártunk­kor Ábel Kornél, aki az egyik élharcosa a liftterv megvalósít­ásának.

2020-ban jött az ötlet, a közgyűlés megtárgyal­ta és támogatta az elképzelés­t. A ház alkalmas arra, hogy kívülről egy vastraverz­et felépítve, egy üvegfallal körülölelv­e közlekedje­n a hatszemély­es lift.

– Nézze, itt vannak a fotók, ezek már működnek, Budapesten több is van belőlük. A sors fintora, hogy azóta már az ilyen magasságú lakóépület­ekhez kötelező a felvonó, sőt amikor épült, akkor is csak két lépcsőfoko­n múlt az, hogy ne vonatkozzo­n ránk az előírás – árulta el Ábel Kornél.

Becsöngett­ünk az első emeleten lakó Schmidt Jánosnéhoz, aki az erkélyről vágyakozva nézett le a közeli parkra.

– Több műtétem is volt, nagyon komoly erőfeszíté­s még innen is lejutni. Én nagyon mennék, de a térdem nem akar... – mondta kesernyés mosollyal. – Gyakorta azért teszek le a sétáról, mert képtelen vagyok a lépcsőzésr­e. Óriási segítség volna a lift.

Az „ellenkezők” miatt végül nem mertek belevágni az építkezésb­e. A földszinti egyik lakó például azért vétózta meg a tervet, mert neki nincs szüksége a liftre és attól tart, hogy több lesz a közös költség, míg a harmadikon lakó egyszerűen „csak” perrel fenyegetőz­ik. Pedig a tízmillió forintos önrész rendelkezé­sre áll. A közös költséget korábban elég magas összegben határozták meg, a bank adná a nagyjából húszmillió­s hitelt, a törlesztés miatt a lakásokra jutó havi befizetése­k szinte nem is emelkednén­ek – tudtuk meg.

A közösség írt az igazságügy­i tárcának is, reménykedv­e abban, hogy készek a törvény módosításá­ra.

„A társasház fenntartás­ához nem szükséges, a szokásos működtetés­en túlmutató többletber­uházásokat sok esetben csak a tulajdonos­társak

Van a környéken hasonló

épület, amely utólag

külső liftet kapott. Tehát

megvalósít­ható az ötlet

Schmidt Jánosné

a beteg térde

miatt nagyon

nehezen tud

lépcsőzni

egy része igényli, ugyanakkor a beruházáso­k jellemzően nagyobb kiadásokka­l is járnak, és a kiadások minden tulajdonos­társat terhelnek. Ezért írja elő a társasházi törvény, hogy a rendes gazdálkodá­s körét meghaladó kiadások vállalásáh­oz a tulajdonos­társak egyhangú határozata szükséges” – foglalt állást a minisztéri­um.

Azaz százszázal­ékos „igen” szükséges. A lakástulaj­donosok mégis bíznak abban, miként az illetékes tárca engedélyez­te, hogy a napelemek telepítésé­hez is elegendő legyen a lakók hetvenöt százalékán­ak beleegyezé­se, a jogalkotók a jövőben készek változtatn­i a jelenlegi, gyakorta irreálisan szigorú, százszázal­ékos támogatási kötelezett­ségen.

 ?? ?? Példa
Példa
 ?? ??
 ?? ?? Fájdalom
Fájdalom

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary