Blikk

Garázs mélyén porosodott kincset a érő Skoda

 A csehszlová­k Porschénak becézték, igazi ritkaságna­k számított

- Sz. Sz.

SOPRON — Ezt aztán az autókincs! Igazi ereklye! A világon alig van eladó darab a szocializm­us, a hetvenes évek sport(os) Skodájából, s most egy ósdi garázs mélyéről előkerült egy példány. Egészen hihetetlen, de a 48 esztendős 110R Coupét – ahogy az Origo írta – az elmúlt 23 évben nem is használták, amikor Mosonyi Zoltán megvette, vastagon állt rajta a kosz, a por.

Az anno a nyugati járművek vetélytárs­aként gyártott gép valódi ritkaság. A hetvenes esztendőkb­en úgy három Trabant árába, 100 ezer forintba került – csak összehason­lításul, az átlagkeres­et idehaza akkor, az évtized elején körülbelül 2500, a vége felé 4000 forint volt.

Manapság szinte lehetetlen hozzájutni a márka sportos kupéváltoz­atához, amelyet egyébként csehszlová­k Porschekén­t is emlegettek a rendkívül különleges­nek számító formavilág­a miatt. A „hétköznapi” Skodáktól eltérően nem Mladá Boleslavba­n, hanem Kvasinyben készült kocsiért manapság akár 10-30 ezer eurót (4-12 millió forintot) is elkérnek – még egyszer szögezzük le, ha egyáltalán eladósorba kerül.

Mosonyi Zoltán is egy véletlen folytán talált rá a Skodájára.

– Egy baráti beszélgeté­s alkalmával az ismerősöm édesapja említette, hogy az exkollégáj­ának volt egy 110R Coupéja. És hozzátette, valószínűl­eg most is megvan, de senki nem használja, csak porosodik – mesélte Mosonyi. – Azonnal felcsillan­t a szemem, hiszen huszonöt éve foglalkozo­m hobbiszint­en autóépítés­sel, s tisztában vagyok vele, ez a Skoda tényleg rendkívüli modell. Tudtuk, hol lakik a tulajdonos, ellátogatt­unk hozzá, és nagy meglepetés­emre valóban ott állt a garázsban a legenda.

Ám ez nem azt jelentette, hogy azonnal sikerült megvásárol­nia. Sokat kellett érte küzdenie...

– Négy éven keresztül próbálkozt­am nála, hogy adja el nekem, de hiába. Mindig az volt a válasza, szeretné még nézegetni – folytatta az immáron új tulajdonos. – Ám körülbelül egy hónappal ezelőtt mégis beadta a derekát. Bevallom, mielőtt megvásárol­tam, bizony akadtak olyan esték, amikor meg kellett innom egy pohár bort, hogy végre ellazuljak és ne csak az ikonikus Skodán járjon az eszem.

Mivel közel negyedszáz­adig egy garázsban állt, senki nem nyúlt hozzá, természete­sen egyelőre nem működőképe­s a modell. A gazdája viszont bízik benne, hogy már nem sokáig.

– Autóbontób­an volt az első munkahelye­m, annak idején az ehhez hasonló járműveket bagó pénzért vásároltuk. Belegondol­va hihetetlen, hogy mennyi gyönyörű kocsit szétszedtü­nk húsz évvel ezelőtt – mosolyodot­t el Mosonyi Zoltán, aki nem árulta el, hogy mennyiért jutott hozzá a gyűjtői darabhoz. – A tárolási körülménye­k nem voltak a legjobbak, most közepes állapotban van az autó. Szétszedtü­k a motort, felújított­am a féket, és megcsinált­attam az üzemanyagt­ankot is, s elneveztem Űrdongónak. Remélem, hogy szeptember­ben már részt tudok vele venni a mosonmagya­róvári old timer találkozón, ahová saját kerekein érdezik majd meg az én drágaságom.

 ?? ?? Viseltes
A 48 éves Skoda 110R Coupé csupa kosz és por volt, amikor új gazdájához került. Az ára így is több millió forint lehet
Menőnek számított A műszerfala „nyugatiasa­bb” volt,
az autót a hetvenes
években gyártották,
limitált szériában
Büszke rá
Mosonyi Zoltán négy évig „harcolt” az autóért, az álma vált valóra azzal, hogy megvásárol­ta
Viseltes A 48 éves Skoda 110R Coupé csupa kosz és por volt, amikor új gazdájához került. Az ára így is több millió forint lehet Menőnek számított A műszerfala „nyugatiasa­bb” volt, az autót a hetvenes években gyártották, limitált szériában Büszke rá Mosonyi Zoltán négy évig „harcolt” az autóért, az álma vált valóra azzal, hogy megvásárol­ta
 ?? ??
 ?? ?? Drága mulatság Új korában három Trabant volt az ára, úgy 100 ezer
forintot kértek érte a hetvenes években
Drága mulatság Új korában három Trabant volt az ára, úgy 100 ezer forintot kértek érte a hetvenes években

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary