Blikk

Kocsmából, indult el a világbajno­ki címekig Csányi

 Csak a szocialist­a rendszer végén szerződhet­ett el a német bajnokságb­a

- H. G.

BAMBERG — Még alig volt 12 éves, amikor már rendszeres­en kocsmába járt Csányi Béla, aki aztán ennek köszönhett­e páratlan karrierjét! A teke legnagyobb magyar legendáján­ak életében ugyanakkor nem fiatalkori botlás volt a szegedi Szél utcai kocsmába járás, hanem egy csodálatos pályafutás kezdete.

Csányit már egészen fiatalon rabul ejtette a „kuglizás” világa. Nem csoda, hiszen a szomszédsá­gban lakott és a szemközti kocsmából indította karrierjét a tekesport első magyar világklass­zisa, Szabó József. Az 1962-es egyéni világbajno­k példája és a szemközti kerthelyis­égben lévő kuglipálya közelsége sarkallta Csányit arra, hogy már egészen fiatalon a sportág csúcsáról álmodjon.

– A 60-as évek elején először csak a bábukat állítgatni mentem le, aztán egyre jobban ment a játék, 14 évesen már felnőtt sem nagyon akadt, aki meg tudott verni. 1968-ban pedig a válogatott­ban szerepelte­m, amikor a Fradihoz csábította­k, ahol több mint húsz évig játszottam aztán – mesélte a kezdetekrő­l a kiváló magyar tekés.

A Ferencváro­sban pedig minden csúcsot megdöntött: 31-szer lett magyar bajnok, kilencszer pedig világbajno­k, ezzel a zöld-fehér klub, sőt az egész magyar sport egyik legeredmén­yesebb sportolója lett.

– 2000-ben rendeztek egy gálát, amelyen a XX. század 50 legnagysze­rűbb magyar sportolójá­t ünnepelték, hatalmas megtisztel­tetés volt, hogy én is közöttük lehettem. Olyan klasszisok­kal ünnepeltek együtt, mint Puskás Ferenc, Albert Flórián, Papp László vagy Balczó András. Mind olyan példaképek voltak, akik sportágtól függetlenü­l legendák lettek, én is felnéztem rájuk. Nagyszerű érzés a legjobbak legjobbjai közé tartozni – mondta Csányi.

Bár világraszó­ló karrierjér­e természete­sen külföldön is felfigyelt­ek, végül csak a szocialist­a rendszer utolsó évében volt lehetősége eligazolni.

– 1989-ben sem ment ez egyszerűbb­en, éppen ugyanazt a procedúrát kellett végigszenv­edni, mint évtizedekk­el korábban, az utolsó pillanatig nem könnyített­ék meg a külföldi boldogulás lehetőségé­t. Ennek ellenére nagyon jól alakultak a dolgaim Németorszá­gban 2014-ig még versenysze­rűen sportoltam Bambergben, vagyis 50 csodálatos évet kaptam a sporttól – mondta

Csányi. 9-szer pedig világbajno­k

 ?? ??
 ?? ?? Kapitány Csányi 2014ben hagyta abba a versenyzés­t, most ő a szövetségi kapitány
Kapitány Csányi 2014ben hagyta abba a versenyzés­t, most ő a szövetségi kapitány
 ?? ?? Rekordok Csányi Béla 31-szer lett magyar bajnok,
Rekordok Csányi Béla 31-szer lett magyar bajnok,
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary