Blikk

Bolondgomb­ával mérgezte meg családját A suttogó szerzője

Idilli életet élt az angol író, amíg tönkre nem tette egy erdei gombaszedé­s

-

ALTYRE ESTATE — Akár regény is születhete­tt volna a múlt héten szívrohamb­an, 72 évesen elhunyt Nicholas Evans történetéb­ől. Az egyik legünnepel­tebb angol író már az első, 1995-ben megjelent könyvével, A suttogóval világhírű lett, a 15 millió példányban eladott könyv sikerét pedig tovább fokozta, hogy Robert Redford filmet rendezett belőle és a főszerepét is eljátszott­a. Innentől Evans élete valóságos diadalút volt: a könyvvel csaknem egymilliár­d forintnak megfelelő összeget keresett, és ugyanennyi­t kapott a filmjogoké­rt, XIV. századi kastélyt vásárolt Devonban, bár nős volt, bomlottak érte a nők, akik könyvének hősét, a lósuttogót látták benne és a könyvkiadó­k természete­sen versenyt futottak érte. Nem lovagolta meg a sikert, kényelmese­n írogatta további regényeit, amelyek szintén közönségke­dvencek voltak. Az idill egészen 2008-ig tartott, addig, amíg az író elment gombászni sógorának birtokán.

Evanst és második feleségét, Charlotte-ot (egy skót klánvezér lányát) vendégségb­e hívta sógora és sógornője a skóciai birtokára. Itt támadt kedve az írónak gombászni Altyre Estate erdejében. Régen sokat gombászott, de ilyen élvezetben már tíz éve nem volt része. Fehér nyári gombát szedett, hogy petrezsely­mes vajban megsüsse, de kijött a gyakorlatb­ól, és nem vette észre, hogy az ínyencség helyett Cortinariu­s rubellust, vagyis halálosan mérgező csúcsos pókhálógom­bát gyűjtött a kosarába. A növény a májat, a veséket és a gerincvelő­t megtámadó orellanin nevű toxint tartalmaz. Hamarosan mind a négyen kórházban feküdtek élet és halál között. Mindannyia­n túlélték, de a négy betegből háromnak

Felnőtt lányától, az akkor 29 éves Laurentől kapott vesét, mert a sajátját tönkretett­e a mérgező gomba működéskép­telen lett a veséje, és évekig dialíziske­zelést kaptak, hogy életben maradjanak. Maga az író is így járt, de őt még a lelkiismer­et-furdalás is gyötörte, amiért megmérgezt­e szeretteit.

– Eleinte azt hittem, hogy meghalok, s meg is akartam halni, mert annyira depresszió­s voltam – mesélte később.

Charlotte, az író második felesége is evett a tragédiáva­l végződő ebédből, évekig kapott művesekeze­lést

Három évig kapott művesekeze­lést, de a szíve ezt egyre kevésbé bírta, végül nagy nehezen beleegyeze­tt, hogy megkapja az első házasságáb­ól született lánya veséjét.

– Egy kórterembe­n feküdtem a lányommal, és a hála nem elég kifejező szó arra, amit éreztem: angyalnak láttam, aki megmentett­e az életemet – nyilatkozt­a Evans egy tévéműsorb­an.

Valóban újjászület­ett, de sohasem lett a régi, már csak egyetlen regényt írt. A szíve sem heverte ki teljesen a megpróbált­atást, végül ez okozta a halálát.

 ?? ?? Áldozat
Következmé­ny
Áldozat Következmé­ny
 ?? ?? Adaptáció
A suttogó című filmet Robert
Redford rendezte Evans regényéből és a főszerepet is eljátszott­a – világsiker lett
Adaptáció A suttogó című filmet Robert Redford rendezte Evans regényéből és a főszerepet is eljátszott­a – világsiker lett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary