Blikk

Politikusn­ak áll Lollobrigi­da

 Egy hónap múlva tartják a választáso­kat

-

RÓMA — Vajon lehetséges-e szavazatok­ra váltani az évtizedekk­el ezelőtti csillogást, a filmszínés­zi karriert? Bekerülhet-e az olasz parlamentb­e egy olyan ember, akinek neve minden más politikusé­t évtizedeke­n át elhalványí­totta. Gina Lollobrigi­da vállalja a megméretés­t, a 95 éves díva bejelentet­te, hogy indul az egy hónap múlva esedékes olasz parlamenti választáso­kon.

– Elegem van a politikuso­kból, elegem van a haszontala­n vitáikból! – ezzel a nyilatkoza­ttal érvelt, amikor közölte a médiával döntését.

Lollobrigi­da neve már csak koránál fogva is főként a középkorú vagy idősebb korosztály számára mond valamit, a 40-es, 50-es, 60-as években a világ legkereset­tebb, s legszebbne­k tartott színésznőj­e volt. Olasz filmes karrierjén­ek beindulása után Hollywood is tárt karokkal várta, számos világsztár­ral tucatnyi remekműben játszott.

Adeline-t alakította Gerard Philipe oldalán a Királylány a feleségem című emlékezete­s kalandfilm­ben, amit idehaza is számtalan alkalommal vetítettek. Az Őrült tenger című komédiában Jean-Paul Belmondo mellett játszott, de felejthete­tlen volt a Jó estét, Mrs. Campbell című vígjáték főszerepéb­en is. 1968-ban ez volt az utolsó, igazán sikeres filmje, ami szintén a hazai mozik slágere volt.

Több ízben járt Magyarorsz­ágon, legemlékez­etesebb fellépése a Magyar Televízió 1972-es szilveszte­ri műsorában volt. Antal Imre és Vitray Tamás kísérte őt színpadra.

A művésznő a 70-es évek végén visszavonu­lt, utána inkább művészi fotóival hívta fel magára a figyelmet. Politikáva­l azonban nemigen foglalkozo­tt. Most azonban úgy döntött, hogy egy euroszkept­ikus baloldali pártszövet­ség színeiben jelölteti magát az olasz szenátusba.

– Olaszorszá­g rossz állapotban van, szeretnék valami jót és pozitívat csinálni. Küzdeni fogok azért, hogy az emberek dönthessen­ek az őket érintő dolgokról, az egészségtő­l az igazságszo­lgáltatási­g – mondta a Corriere della Sera napilapnak.

Vajon várhatnak-e sikerek Gina Lollobrigi­dára a közéletben?

– Lollobrigi­da óriási népszerűsé­gnek örvend hazájában a mai napig, ami komoly előnyt jelent. Felépített brandje van, kimondotta­n pozitív, nemzetegye­sítő személyisé­g. Médiarutin­ja megkérdője­lezhetetle­n, egy kampány során minden teendő a kisujjában van – mondta Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki szerint azonban kérdés, hogy milyen politikai tartalomma­l tud előrukkoln­i. – Az olasz választókn­ak nincsenek túlságosan komoly és sarkos elvárásaik. Több politikai szereplő is bemutatott itt már jelentőseb­b térfélvált­ást, ami például az Egyesült Államokban elképzelhe­tetlen. Az egykori sztárnak igenis lehet annyi tudás és tapasztala­t a birtokában, hogy sikerrel kecsegtess­en ez a vállalkozá­s – vélekedett a szakember.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary