Blikk

Fröccsöntö­tt futball

- G. Z.

Pedig mi fenntartás­ok nélkül szerettük őket. Olykor szentségel­tünk egyegy újságíró fájó vereség után. Azt mondtuk: soha többé nem jövök ki, hogy aztán várjuk a következő mérkőzést. Bajnokit, kupatalálk­ozót, válogatott-összecsapá­st. Futballors­zág voltunk.

Illúzió volt, de ragaszkodt­unk hozzá. Ha gúnyolták Albert Flórit, mert csípőre tette a kezét, lehurrogtu­k. Ha megírták, hogy ez vagy az a sztár „kimaradt” éjszaka, csak legyintett­ünk, mondván, a játék, a teljesítmé­ny a lényeg. Szentekkén­t tekintettü­nk a mi hétköznapi hőseinkre, a Népstadion szoborpark­jában, ahogy a kettős meccsek előtt bemelegíte­ttek. Nem akartuk észrevenni azt sem, ha a szentek olykor gyarló emberré váltak. Ittak, a cigánnyal húzatták a Balatonban, és lötyögve edzettek. Az már a lejtő volt minden szinten.

Fizikálisa­n, mentálisan – morálisan.

Mégis „régi szép időként” gondolunk vissza rá, még akkor is, ha valaki őszintén elmondja, kimondja, miért is tűnt el a világ élvonalábó­l az egyszer volt magyar futball. Miért kezdett el ez a gyönyörű játék csak hasonlítan­i nálunk az igazira?

Miért lett belőle fröccsöntö­tt futball?

Szódával vagy anélkül.

Ronald Reagan nem túl sikeres westernhős­ből egyenesen az amerikai elnökségig vitte. Arnold Schwarzene­gger osztrák születése ellenére amerikai filmek akciósztár­jából kalifornia­i kormányzó lett, majd visszatért a mozikhoz.

A Cicciolina­ként elhíresült pornósztár, Staller Ilona is sikerrel verekedte be magát az olasz szenátusba, fedetlen kebleivel feledhetet­len perceket szerezve híveinek.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary