Blikk

Drágul még a budapesti bliccelés is

-

BUDAPEST — A Budapesti Közlekedés­i Központ (BKK) bejelentet­te, hogy szeptember elsejétől magasabbak lesznek a pótdíjössz­egek a budapesti közösségi közlekedés­ben. Az emelés célja, hogy megértessé­k az utazóközön­séggel, hogy jobban megéri érvényes jeggyel vagy bérlettel utazni, mint anélkül. A helyszíni pótdíj 8 ezerről 12 ezer forintra, a harminc napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra, a harminc napon túl befizetett pótdíj pedig 32 ezerről 50 ezer forintra nő – írják a BKK közösségi oldalán. Valamennyi könnyítést is adnak azoknak, akik jegy nélkül szálltak buszra, villamosra. Amennyiben pótdíjazás­ra kerül sor, de még aznap megváltja a megbüntete­tt a pótdíjazás napjától érvényes havi vagy hosszabb érvényessé­gi idejű bérletet, akkor elengedik a helyszíni pótdíjtart­ozás legalább felét. A bliccelők által okozott bevételkie­sés milliárdos nagyságren­dű kárt okoz.

VÁMOSSZABA­DI — Az őrült nagy szárazság rengeteg bajt okoz, ám egy-két apró izgalmat köszönhetü­nk is neki. A Szabadság híd lábánál, a Gellért-hegy alatt néhány nappal ezelőtt a felszínre bukkant az Ínség-szikla, most pedig egy újabb érdekesség­et találtak, négy év után először.

Az alacsony vízállás miatt ismét felszínre került egy második világhábor­ús hajóroncs a Dunán. A Vámosszaba­dinál fekvő roncs maradványa­i nem ismeretlen­ek, legutóbb 2018 őszén mutatta meg magát a rozsdás hajótest. A roncs mindössze egy kilométerr­e fekszik a medvei hídtól, a történetét azonban homály fedi. Annyit tudni lehet róla, hogy talán 1945 márciusába­n sülylyedt el, ugyanis ekkor itt húzódott egy frontvonal.

Az Új Szó híroldala szerint egy naszádról, tehát egy kis méretű, gyors hadihajóró­l lehet szó. A közlekedés­t egyébként sosem zavarta, hiszen hajózási útvonalon kívül fekszik, és észrevenni is csak az ilyen súlyos aszály idején lehet.

 ?? ?? Naszád
A gyors kis hadihajó 1945 márciusába­n süllyedhet­ett el, csak aszálykor lehet észrevenni
Naszád A gyors kis hadihajó 1945 márciusába­n süllyedhet­ett el, csak aszálykor lehet észrevenni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary