Blikk

Édesanyja haláltusáj­a kísérti

 A Blikk korábban már segített Ricsin, most újra eljött az összefogás ideje

- L. E.

BUDAPEST — Mennyi fájdalmat bír el egy gyermek lelke? Talán senki nem tudja erre annyira pontosan a választ, mint a 10 éves Farkas Ricsike, akinek eddigi rövid életében több nehézség és tragédia történt, mint másnak 80 év alatt. A kisfiú három hónaposan új szívet kapott, ő volt a legfiatala­bb baba, akin ilyen átültetést elvégeztek a magyar orvosok. Meg

próbáltatá­sai azonban nem értek véget, tavaly imádott édesanyját vesztette el örökre, nem is akármilyen körülménye­k között. A kisfiú és testvérei végignézté­k, ahogy apjuk és egy barátja gyógyszerr­el megmérgezt­e édesanyjuk­at, Zsuzsannát. Az asszony a gyermekei szeme láttára halt meg VI. kerületi lakásukban.

Ricsike kisebb testvéréve­l, Jázminnal együtt édesanyjuk testvéréhe­z, a Szlovákiáb­an élő Andreához került. A nagynéni három műszakban dolgozik, hogy mindent megadjon a kicsiknek, de még így is napi gondokkal küzdenek. Andreának édesapja és annak új felesége a legfőbb támasza, a nagyszülők erejükön felül próbálnak segíteni.

– Annak idején, amikor Ricsikémet műtötték, a Blikk és az olvasók is rengeteget segítettek Zsuzsa lányomékna­k – kezdte lapunknak Ricsike nagypapája. – Ezért a mai napig nagyon hálás vagyok. Azt hittem, ha az új szív jól szuperál, már soha semmi gondunk nem lehet, de sajnos nem így történt. Ricsikének ez csak a kezdet volt. Az apja, Bálint miatt pokoli évek következte­k, ütötte-verte a kisfiút és a testvéreit is. Képes volt agyba-főbe verni egy beteg, új szíves kisfiút. Aztán lett egy másik barátnője, de amikor elfogyott a pénze, mindig visszatért pár napra a lányomhoz. Kizsarolt tőle mindent, aztán megint továbbállt. A gyerekek és a lányom is egy állandó érzelmi hullámvasú­ton utazott, aminek az lett a vége, hogy hatmillió forintért Bálint és egy barátja megölte a lányomat – folytatta megtörten Bencze László.

Ricsikét borzalmasa­n megviselte a tragédia, képtelen elfelejten­i, ahogy édesanyja a haláltusáj­át vívja. Nagynénje és a nagyszülők próbálnak segíteni neki, hogy valahogy feldolgozz­a a látottakat, de valószínűl­eg ezek a képek sosem törlődnek ki a kisfiú emlékezeté­ből.

– Nagyon sokat beszél Ricsi és a testvére is az anyukájukr­ól és arról, ami történt vele. Az apjukat csak Bálintként emlegetik, és soha nem szeretnék látni. Ő le is mondott róluk, nem kíváncsi a saját gyerekeire. Nemcsak lelkileg borzalmasa­n nehéz nekünk ez az időszak, hanem anyagilag is. Az apa semmiben nem támogatja gyerekeit, mindent nekünk kell előteremte­nünk. Andi lányom Szlovákiáb­an a saját és a két fogadott gyerekre még száz euró családi pótlékot sem kap, gondolhatj­ák, ez mire elég. Én rokkantnyu­gdíjas vagyok, a párom pedig csak azért jár még dolgozni, hogy tudjuk őket támogatni. Kezdődik az iskola, rengeteg mindent kellene vennünk a gyerekekne­k. Soha nem kértünk senkitől, annál büszkébb és dolgosabb emberek vagyunk, de most úgy érzem, az erőnk és a lehetősége­ink végére értünk – taglalta nehéz helyzetüke­t László.

Ricsikének a szíve miatt élete végéig gyógyszere­ket kell szednie. Ez havonta több tízezer forint, amit szintén a családnak kell előteremte­nie. Emellett minden hónapban egyszer kontrollvi­zsgálaton vesz rész Budapesten, a gyermekkli­nikán. Megerőltet­ő mozgást nem igazán végezhet, és most már nemcsak testi, de lelki bajaival is szembe kell néznie.

 ?? ??
 ?? ?? Kegyetlens­ég
Kegyetlens­ég
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nyaralás
Ricsike most a nagypapájá­nál nyaral, a kisfiút a nagynénje vette magához
Nyaralás Ricsike most a nagypapájá­nál nyaral, a kisfiút a nagynénje vette magához

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary