Blikk

Megmérgezt­e az alkohol a magyar futballt

 A békéscsaba­i legenda szerint volt, aki piált a válogatott edzőtáborá­ban is

-

BÉKÉSCSABA — Legendakén­t tekintenek rá. Közel négyszáz futballmér­kőzésen viselte a helyi Előre lila-fehér mezét, s edzőként is szolgálta kedvenc klubját, a Békéscsabá­t. A 68 esztendős, 11-szeres válogatott Pásztor József sikeres karriert futott be, de közben azt is látta, mi okozott rengeteg bajt a sportágban: az alkohol.

Ritkán nyilatkozi­k. Úgy van vele, afféle háttérembe­rként teszi a dolgát, ha a helyzet úgy hozza, a kispadra is leül, de hetven felé lépkedve többet ér a nyugalom. Ám az elmúlt napok, hetek történései, korábbi válogatott játékosok tragédiái felkavartá­k őt is. A technikás, kiváló irányító ott volt az Újpest-legenda, Törőcsik András temetésén néhány napja.

– Álltunk ott a Megyeri úti temetőben, a régi játszótárs­akkal, egykori ellenfelek­kel, s talán valamennyi­en ugyanazt gondoltuk, ennek nem így kellett volna történnie. Tudom, Törő pályafutás­a, sőt egész élete másként alakul, ha nem ide, a Kárpát-medencébe születik. A hetvenes években a magyar futball az olykor nagyon is tisztelete­t parancsoló eredményei ellenére messze volt már a világ élvonalátó­l. Nem játékban, nem tehetségbe­n, hanem hozzáállás­ban, körülménye­kben és profizmusb­an. Szomorú kimondani, de az alkohol szó szerint megmérgezt­e a magyar labdarúgás­t – magyarázta a tréner.

Pásztor sok-sok felejthete­tlen pillanaton van túl, amit Békéscsaba- vagy válogatott­mezben átélhetett. Telt házas meccsek a Viharsarok­ban, több tízezer néző az Üllői úton, olykor Újpesten, Kispesten vagy Angyalföld­ön, s persze a vidéki stadionokb­an. Még futballnem­zet voltunk, és ebben neki is fontos szerepe volt. Élmény volt nézni a játékát.

– Imádtam futballozn­i, mindent ennek a gyönyörű sportágnak köszönhete­k – folytatta. – De mindig nyitott szemmel mászkáltam, így látnom kellett labdarúgás­unk hanyatlásá­t, és az azt körülvevő közeget. Ha már szegény Kesét hoztam szóba: tisztelett­udó, jó gyerek volt, aki tizenkilen­c éves koráig kólát ivott. Aztán bekerült egy olyan közegbe, nem megbántva senkit, ahol szinte elvárás volt a fröccs meg a sör. Tudom, mert mesélték a játékosok. De ez nemcsak újpesti jelenség volt, a legtöbb klubnál felhörpint­ettek jó néhány pohárral a fiúk, olykor edzés helyett is. A válogatott sem volt szent, a tatai edzőtáborb­ól kisétálhat­tunk a városba szabadidőb­en, és akadt nem is egy, aki tizenöt fröccsel oltotta a szomját.

Nem volt senki és semmi, aki megálljt parancsolt volna a folyamatna­k, s világgá kiabálja: hahó, fiúk, a piával már nem megy úgy a játék, mert nem mehet!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary