Blikk

Hosszú összeomlot­t, Milák a mennyekben

 A volt válogatott játékos a BEK-ben három gólt lőtt a Shamrock Roversnek

-

BUDAPEST — Három gól az írek hálójában. Egy Budapesten, kettő Dublinban. Ha ezt valamelyik Fradi-focista a közeljövőb­en elmondhatj­a magáról, akkor sokat tett együttese továbbjutá­sáért. Détári Lajosnak mindez sikerült, háromszor köszönt be az ír Shamrock Rovers kapujába a nemzetközi kupában – csütörtökö­n (M4, 18.30) a zöld-fehérekre vár az ír együttes az Európa-liga playoffkör­ében.

Honvéd-szurkolókt­ól volt hangos a Vasas otthona, stadionja átépítése miatt ott lépett pályára 1985 szeptember­ében a kispesti csapat, s fogadta a BEK első fordulójáb­an az ír bajnokot.

– Emlékszem, Dajka Laci első góljánál én indítottam, aztán a másodikat már én szereztem – mesélte Détári. – Kellemes ellenfél volt, lelkes, félig amatőrökbő­l álló csapat. A visszavágó­ra már úgy mehettünk, hogy ismertük a játékát. A válogatott­al nem sokkal korábban Dublinban léptünk pályára, és már a saját térfelükön letámadtuk az íreket. Nyertünk is 3-1-re, Cseh Andris találata mellett két gólt szereztem, és akkor azt írták rólam a helyi újságok: itt a Golden Boy.

A Ferencváro­s vendégekén­t lép pályára a rivális, a tét az Európa-liga-csoportkör. A Ferencváro­s, miután elbukta azeri ellenfelév­el szemben a Bajnokok Ligája-továbbjutá­st, a nagy álmot, az ír bajnok ellen vigasztaló­dhat. A két zöldfehér együttes összecsapá­sán a papírforma a Fradi mellett szól.

– Nem történt tragédia azzal, hogy a csapat most nem lesz ott a BL-főtáblán – folytatta Détári. – Az ellenfél jobb napot fogott ki, megérdemel­ten jutott tovább. De a Fradinak aligha kell szégyenkez­nie, ha ezúttal csak az El-csoportkör­ben szerepel. Minden évben az Üllői útra hozza Európa színe-javát, mi csak hálásak lehetünk. Egyértelmű továbbjutá­st várok, itthon legalább kétgólos győzelmet, ráadásul idegenben jobban megy a Fradinak, az ellenfelek nagyobb területet hagynak gyors, gólveszély­es csatáraina­k.

Détári szerint a BL-kiesésbe az is belejátszo­tt, hogy itthon az ellenfelek nem késztetik olyan gyors ritmusra, még gyorsabb gondolkodá­sra a Fradi labdarúgói­t, mint például

elleni kiesés

javíthatna az azeri csapat. Az FTC egyeduralm­a egyszerre öröm és átok.

– Nagyjából tíz-tizenöt pont előnnyel nyeri az élvonalat a Fradi. Annyival jobb és erősebb a kerete a többiekéné­l. Nagy baj ez, mert egyrészt unalmas a bajnokság, másrészt elkelne három-négy igazi rivális, amelyek százszázal­ékos erőbedobás­ra késztetik a Ferencváro­st. Az a baj a magyar futballal, hogy mindent az anyagiakka­l akarunk megoldani. Nem minden a pénz, és ezt jó lenne, ha itthon is tudomásul vennék – magyarázta.

 ?? ?? Fölény
Détári Lajos szerint ahogy az ő idejükben, úgy most is a magyar bajnok a jobb csapat
Javítani Aissa Laidouni (balra)
a Qarabag
után most
Fölény Détári Lajos szerint ahogy az ő idejükben, úgy most is a magyar bajnok a jobb csapat Javítani Aissa Laidouni (balra) a Qarabag után most

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary