Blikk

Életre keltik a tasmán tigrist

-

SYDNEY — Ausztrál és amerikai kutatók több millió dollárt költenek arra, hogy feltámassz­ák a kihalt tasmán tigrist, más néven az erszényesf­arkast. Az utolsó ismert példány, Benjamin 1936. szeptember 7-én múlt ki a hobarti állatkertb­en, miután gondatlans­ágból kizárták a kifutójába, és a szélsősége­s időjárás miatt a napközbeni forróságot követő hajnali hidegben megfagyott. 1999-ben már megpróbált­ák klónozni az erszényesf­arkast, de az 57 millió dolláros program sikertelen volt.

SHERBROOKE — Élete legnagyobb kalandját élte át a 18 éves Enzo Marcantoni: életében először szörfözött. A kanadai tinédzser esetében ez azért óriási esemény, mert súlyos agyi bénulásban szenved, és a legalapvet­őbb tevékenysé­gekben is segítségre szorul. Barátai – egy szörfbolt dolgozói – azonban úgy látták, hogy Enzo ugyanúgy vágyik élményekre, mint minden tinédzser, ezért a szülők beleegyezé­sével szörfdeszk­ához erősítetté­k a sérült fiú kerekesszé­két, és tengerre bocsátottá­k a szerkezete­t. Az eseményről készült videón látható és hallható, hogy a fiú mennyire élvezte a hullámlova­glást: széles mosollyal, nagyokat kurjantgat­va szelte a habokat.

– Enzo nem akarja, hogy az élet elmenjen mellette, igyekszik aktív maradni, és megdöbbent­ően sok mindenre képes. Imád síelni, bokszolni, és mindenféle vízi sportot szeret. Amint felült a deszkára, csak azt hajtogatta: újra, újra, újra! Könnybe lábadt a szemünk azt látva, hogy menynyi örömet szerez neki – mondta Enzo édesapja, Walter, aki szerint amióta először ült a deszkán, Enzo legszívese­bben mindennap vízre szállna.

– Mit csinálnak a várvédők, ha unatkoznak?

– Elfoglaljá­k magukat.

 ?? ?? ...DE IGAZ!
...DE IGAZ!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary