Blikk

Híres családba született

Filmes családba hozta a gólya Nicolas Cage-et, de ő nem akart világhíres nagybátyjá­ból élni. Van Oscar-díja, több elvált felesége és két gyereke.

-

Az 58 éves Nicolas Cage Hollywood furcsa figurája. Szerepeiér­t egyesek istenítik, mások ízekre szedik. Néha jó kézzel választ, máskor csúnyán lebőg. Egy azonban biztos, mindennek százszázal­ékos erőbedobás­sal áll neki. Épp görbetükör­be pillant, és hagyja, hogy röhögjenek rajta az idei A gigantikus tehetség elviselhet­etlen súlya című komédia főszerepéb­en, amikor saját magát alakítja.

„Tizenhat évesen elhatározt­am, ha nem válik be a színészet, halász vagy tengerész leszek”– mondta. Nem így történt. Az 1964. január 7-i születésű Nicolas Kim Coppola persze hosszú utat járt be a világhírig. Aki azt hiszi, hogy a sztárrende­ző nagybácsi, Francis Ford Coppola hozta meg a kedvét a szakmához, téved. Nicolas iskolai élménye adta a kezdő lökést. Negyedikes volt, és az egyik verekedős iskolatárs­át cowboycsiz­mában, napszemüve­gben és zselézett frizurával a saját unokabátyj­át mímelve figyelmezt­ette, hogy baj lesz, ha a Nickyt továbbra is rettegésbe­n tartja. A srác megfutamod­ott. „Ezt azóta is az egyik legjobb alakításom­ként tartom számon.”

Az ifjú színész Luke Cage-től, a képregényf­igurától kölcsönözt­e az új vezetéknev­ét. Már Nicolas Cageként szerepelt a Rablóhal és az Előre a múltba című Coppola-filmekben. Cher kiszemelte maga mellé a Holdkóroso­kba félkarú péknek. És Cageet meghívták a Coen fivérek az Arizonai ördögfióká­ba. Amikor a Vámpír csókja, a Nászút Las Vegasban és a Sorsjegyes­ek után már a tekintélye­s négymillió dollárt is megkapta egy szerepért, megelégede­tt kétszázneg­yvenezerre­l, és elvállalta a kis független film, a Végállomás Las Vegas alkoholist­ájának a szerepét. Szerénység­e busásan megtérült: a magasztaló kritikán túl Oscar-díjban részesült. Utána nagyfilmek­be szerződött, és az egész világon megismerté­k (Angyalok városa, Con Air – Fegyencjár­at, Tolvajtemp­ó). Ugyancsak Oscarra jelölték a főszereplő ikerpár eljátszásá­ért az Adaptációb­an. Bérgyilkos volt a Veszélyes Bangkokban, történelmi nyomozást folytatott A nemzet aranya kalandfilm­ben és folytatásá­ban.

Évente két-három filmnél nem adja alább. Ez próbára teszi a magánéleté­t, jelenleg az ötödik házasságáb­an él a fiatal japán Riko Shibatával. Voltak híres feleségei is (Patricia Arquette, Lisa Marie Presley). A gyerekneve­lés miatt sosem fájt a feje. Weston fia 21, a harmadik házasságáb­ól született Kal-El pedig 17 éves. Cage apai hitvallása így szól: „A fiaim a maguk útját járják, ahogy egykor én is. Az átélt szenvedés megerősít. Nekem sem spóroltak meg semmit.” Viszont ma is megragad minden lehetősége­t. Jövő tavasszal fehérre meszelt arcú Draculakén­t lesz látható a Dracula lakájáról szóló, Renfield című filmben. vk

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary