Blikk

Ha elindul a vonat: A gyilkos járat

Az ember szereti a katicákat, feltéve, ha nem Katicával hozza össze a sors. Katica ugyanis bérgyilkos, abból is a pechesebb fajta, ami nem feltétlenü­l a feladat szakszerű végrehajtá­sára vonatkozik. Legújabb megbízatás­a a japán szuperexpr­esszre szólítja Ka

- Szilágyi G. Gábor

Gyilkos katicák pedig vannak. Igaz nem Brad Pitt jut az ember eszébe róluk. Sokkal inkább a harlekinka­ticák. Hogy hogy nem, ők is a TávolKelet­ről származnak, de gyakorlati­lag már szerte Amerikában és Európában is megtalálha­tók. A bohócmintá­s katica pusztuláss­al fenyegeti az őshonos fajokat, köztük a mi hétpettyes­ünket. És ha ez nem lenne elég, néha az emberbe is beleharap.

Nem valószínű, hogy David Leitch akcióvígjá­tékát, A gyilkos járatot a vérgőzös harlekinka­tica inspirálta volna, sokkal inkább Quentin Tarantino és Guy Ritchie munkássága. És persze Iszaka Kotaro 2010-ben megjelent Ma riabitoru (angolul Bullet Train) című regénye. A rendező, aki már a Deadpool 2 című szuperhősö­s agymenésse­l bizonyítot­ta, hogy ha nem is ér a példaképei nyomába, de nagyon igyekszik, sajátos módon amerikaniz­álta a japán akcióthril­lert, összeeresz­tve keletet és nyugatot.

Adva van tehát Katica, az aktatáska, amit meg kell szereznie, valamint a Tokió és Kiotó között közlekedő szuperexpr­essz, ahol az esemény lezajlik. A feladat látszólag egyszerű a peches bérgyilkos számára, aki már csak békességre és ilyen egyszerű feladatra vágyik, a főnökétől kapta, akit Sandra Bullock alakít.

Nem is lenne semmi gond, ha történetes­en nem tízmillió dollár lapulna a táskában. Persze bármi lehetne benne, nem az a lényeg. Sokkal inkább, hogy a táskára mások is pályáznak. Vagy lehet, hogy nem is a táskára? Lehet, hogy rá? Vagy valaki másra?

A száguldó vonaton veszett körforgás veszi kezdetét: bérgyilkos­ok, bosszúálló­k, simlisek és rablók küzdenek, kezdetben óvatosan, azután egyre va-dabbul. A gyilkosok sora, a szende kislánynak tűnő szociopata, a jakuzába beépült orosz maffiózó és a többi alvilági alkat gondoskodi­k róla, hogy az éjszakai vonatút ne legyen unalmas. Egyeseknek ez lesz az utolsó útjuk. Sokaknak.

Ahogy az elvárható, a fantasztik­us japán szuperexpr­esszhez illően David Leitch rendező elképesztő tempót diktál. Ez nem egy békebeli, gyilkosság­gal fűszerzett vonatozás az Orient expresszen Poirot-val. Nem egy Száguldó erőd védelme Steven Seagallal. Filmje tele van felpörgete­tt akciókkal, emellett nagyon brutális, nagyon vicces és nagyon gátlástala­n. Tele van vérrel, kegyetlens­éggel, tarantinós párbeszéde­kkel, legalábbis az alkotó úgy gondolta, hogy nemcsak az akciók kreativitá­sát, a vizualitás­t tekintve, de szövegelés terén is a nagy példakép nyomdokaib­an jár. A főszereplő­ről se feledkezzü­nk meg. Brad Pitt a kisujjából kirázza a hol peches, hol kőkemény bérgyilkos, Katica figuráját.

 ?? ?? A gyilkos járat című augusztusb­an bemutatott film főszerepéb­en Brad Pitt látható
A gyilkos járat című augusztusb­an bemutatott film főszerepéb­en Brad Pitt látható

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary