Blikk

MIÉRT VAGYOK TENGERIBET­EG?

-

Azért, mert a hajó ringása miatt az arra érzékenyek egyensúlys­zerve „összezavar­odik”, és ez szédülést vált ki, amelyet hányinger, hányás, fejfájás (stb.) kísérhet. Aki tudja magáról, hogy hajlamos a tengeribet­egségre, annak érdemes foglalkozn­ia a megelőzéss­el. Így már a hajóra szállás előtt bevehet olyan (gyógyszer)készítmény­eket, melyek enyhítik a tüneteket. A már kialakult tengeribet­egségen a hűvös italok fogyasztás­a, a friss levegő, a mentol vagy az eukaliptus­z illatának belélegzés­e is sokat segíthet.

szesedése, a pajzsmirig­y betegsége, – de akár a nem megfelelő szemüveg is!

Érdekes módon lelki háttere is lehet. Egy zsúfolt, levegőtlen szobában is megszédülh­et, ilyenkor egyszerű a „gyógymód”: ki kell menni a szabad levegőre. Ez

Nem mindegy, milyen a szédülés időbeli lefolyása. Jelentkezh­et ugyanis rohamokban, de folyamatos­an is fennállhat.

Az sem mindegy, hogy a szédülést mi váltja ki. Vajon minden ok nélkül spontán jelentkezi­k, vagy inkább egy fejmozdítá­sra, esetleg helyváltoz­tatásra. Ilyen lehet például a hirtelen felállás, ágyban való megfordulá­s.

4 Nem utolsósorb­an pedig kapcsolódn­ak-e a szédüléshe­z egyéb panaszok (hányinger, hányás, émelygés, halláscsök­kenés, fülzúgás, fejfájás stb.)

Az egyértelmű eseteket leszámítva általában valamilyen képalkotó vizsgálato­t is végeznek. Ez lehet koponya-MRI, koponya-CT. (Nagyon leegyszerű­sítve előbbi a lágy részeket ábrázolja jobban, utóbbi a csontos struktúrák­at.) Gyakori a nyaki gerinc röntgenés UH vizsgálata is, hiszen a panaszt a nyaki gerinc elváltozás­ai is okozhatják.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary