Blikk

Tiltólistá­n voltak Csanknál a piás játékosok

 A magyar futballban a mai napig komoly problémát jelent az alkohol 4. forduló Az NB I állása

- Kiss B. László

BUDAPEST — Egy edzőnek nemcsak a keretet, de a játékosok piálását is okosan kell kezelnie... Komoly hullámokat kavart Pásztor József kijelentés­e, a korábbi válogatott labdarúgó, legendás békéscsaba­i edző azt mondta a Blikknek, megmérgezt­e az alkohol a magyar futballt. Ezzel több korábbi focista egyetért – a probléma még a válogatott esetében is gondot okozott!

Pásztor a Blikkben arról beszélt, hogy sok hazai klaszszis jóval többre vihette volna, ha nem játszik komoly szerepet az életében a pia, Törőcsik András és Kardos József közelmúltb­eli halálával is összefüggé­sbe hozta a szeszt. Tény, a magyar futball rengeteg tehetséget veszített el az elmúlt évtizedekb­en az alkohol miatt, és sokakról nem is tudunk, mert már fiatalon az italt választott­ák a sport helyett.

A Váccal és a Ferencváro­ssal is NB I-es bajnokságo­t nyerő edzőnél, Csank Jánosnál

Blikk csütörtöki Pásztor József a

beszélt arról, számában

okozott milyen tragédiáka­t

futballban az ivászat a például szó szerint tiltólistá­n voltak a piás focisták.

– A mi időnkben még az edzők választott­ak játékosoka­t a csapatukba, s persze azért lehetett tudni, ki az, aki szereti az italt. Én mindig úgy igazoltam, hogy nálam ne legyenek ilyen focisták – árulta el Csank. – Sajnos a pia nemcsak az adott emberre van hatással, hanem a környezeté­re is, hiszen csak az ökör iszik magában. Tehát félő, hogy más csapattárs­akat is belevisz a rosszba. Ezt a kockázatot én mindig próbáltam elkerülni.

A válogatott szövetségi kapitányak­ént Csanknak azért nehezebb dolga volt, hiszen alakulhato­tt volna úgy, hogy egy klasszist kell kihagynia az elvei miatt. De ilyen probléma csak egyszer fordult vele elő a pályafutás­a során.

– Urbán Flóriánról köztudott volt, hogy kedveli az alkoholos

Bár a híre nem volt túl jó, Urbán Flóriánnal soha semmi gondja nem volt a válogatott­nál Csanknak

italokat – mondta a 75 éves szakember. – Tudtam, remek védő, Belgiumban játszott akkoriban, s a képességei alapján helye volt a legjobbak között. Persze behívtam, ám még mielőtt átöltözött volna, leültem vele beszélgetn­i. Elmondtam neki a fenntartás­aimat, s ha lebukik, akkor nincs visszaút számára. Ezt megértette, és soha semmi gondom nem volt vele.

A Ferencváro­ssal a 90-es évek közepén a Bajnokok Ligájába jutó Telek András szerint is nagy probléma volt régebben a magyar fociban a piálás.

– Sokan a karrierjük után nyúltak a pohárhoz, nem is találták a helyüket a civil

Puskás Ak.–Kecskemét

M4 Sport, 20

ZTE–Kisvárda M4 Sport+, 17.55 Vasas–Budapest Honvéd M4 Sport+, 20

Mezőkövesd–Debrecen M4 Sport, 20 A Fehérvár–Újpest és a Paks–Ferencváro­s mérkőzést elhalaszto­tták. életben – magyarázta az egykori válogatott védő. – De jó pár olyan kivételese­n tehetséges játékost is ismertem, akik sokkal többre vihették volna, ám már fiatalon kettétörte a karrierjük­et az ital. Szerintem ma már jobb a helyzet, profibbak a körülménye­k a kluboknál, de még mindig fennáll a probléma. Nincs megoldva, és szerintem nem is lehet soha teljesen kizárni a szeszes italt a sportból.

1. Ferencváro­s

2. Kisvárda Paks

4. Kecskemét

5. Puskás Ak.

6. ZTE

7. Fehérvár

8. Debrecen

9. Vasas

10. Újpest

11. Mezőkövesd

12. Honvéd 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 1 1 1 1 1 1 – – – – –

– 2 2 2 1 1 – 3 3 2 1 1

– – – – 1 – 2 – – 1 2 2 5-0 7-5 7-5 2-1 3-2 2-1 4-6 4-4 3-3 2-4 3-6 3-8 5 2 2 1 1 1 –2 0 0 –2 –3 –5 6 5 5 5 4 4 3 3 3 2 1 1

BL-selejtezőt érő hely Európa-konferenci­aliga-selejtezős hely Kiesőhelye­n állók

 ?? ??
 ?? ?? Fájdalom
Fájdalom
 ?? ?? Nem volt vele gond
Nem volt vele gond
 ?? ?? Szabály
A váciak többször kijutottak a nemzetközi porondra – a tréner nem vitt a csapathoz piás focistát
Szabály A váciak többször kijutottak a nemzetközi porondra – a tréner nem vitt a csapathoz piás focistát
 ?? ?? Veszélyes Csank János szerint azért is veszélyes a piás focista, mert másokat is belevihet a rosszba
Veszélyes Csank János szerint azért is veszélyes a piás focista, mert másokat is belevihet a rosszba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary