Blikk

Nyár ízeit télire

 Tölteni való paprika, kovászos uborka és sóska is kerülhet az üvegekbe

- J. Zs.

A lecsó nyáron az igazi, igaz? Akkor a legéretteb­b, legzamatos­abb a paradicsom és a paprika, nem mellékesen az ára is sokkal kedvezőbb, mint télen. Pláne a mai világban, amikor folyamatos­an emelkednek az élelmiszer­árak, érdemes előre gondolkodn­i és eltenni télire, amit csak lehet. A lecsót érdemes most, nyár végén bográcsban elkészíten­i és kevés tartósítós­zerrel üvegekbe zárni a téli időszakra, isteni lesz egy lecsós szelet belőle. De mit lehet még spejzolni a hidegebb időszakra? Mutatjuk!

Sóska

Igaz, hogy a sóskát télen is lehet kapni fagyasztva, de miért ne táraznánk be belőle, pláne ha van is a kertben. Ráadásul az üvegekben nagy menynyiség­ben tehetünk el, mert a levelek összeesnek. A megmosott, megpucolt leveleket egy lábasban fedő alatt addig pároljuk, míg a levük elfő, majd leturmixol­juk. A pépet kisebb üvegekbe töltjük, félujjnyi zsírt vagy olajat teszünk a tetejére, lekötjük és kigőzöljük.

Tölteni való paprika

Tegyünk el a téli töltött paprikához alapanyago­t. A hibátlan, kicsumázot­t paprikákat a végükön 1-2 helyen bevágjuk, majd egymásba dugjuk. Azért kell a végüket bevágdosni, hogy a lé jól átjárja őket és ne maradjon köztük levegő.

Az egymásba dugott paprikákat a nyitott részükkel felfelé üvegekbe rakjuk, majd hideg vizet öntünk rájuk, hogy megmérjük, mennyi folyadékra lesz szükség. Egy lábasba összeöntjü­k, és minden liter vízhez egy kávéskanál tartósítós­zert teszünk, felforralj­uk. Amikor kihűlt, a paprikára öntjük, és azokat kissé megmozgatj­uk, hogy mindenhová jusson a vízből. Az üvegeket lefedjük és hideg helyre tesszük. Használatk­or úgy kell dolgozni vele, mint a frissel.

Kovászos uborka

Az uborkát a szokásos módon elkészítjü­k még a nyári napon. A léből kiszedve az uborkát félreteszs­zük, az átszűrt levet egy lábasban felforralj­uk, majd teljesen visszahűtj­ük. Az uborkákat kisebb üvegekbe töltjük, felöntjük a kihűlt lével, csipetnyi tartósítós­zert teszünk a tetejére, majd lezárva fejre állítjuk kb. 10 percre. Ezután mehetnek az üvegek a polcokra.

 ?? ?? Megéri befőzni Szerencsés, akinek a kertjében terem meg az alapanyag. De piacon is érdemes vásárolni, hiszen a szezonális zöldség,
gyümölcs mindig olcsóbb
TIPP
Megéri befőzni Szerencsés, akinek a kertjében terem meg az alapanyag. De piacon is érdemes vásárolni, hiszen a szezonális zöldség, gyümölcs mindig olcsóbb TIPP
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary