Blikk

Több rekesz sörrel tüzelték fel a csapatot

Benedekék tudták, hol a határ, s a kapitány felnőttkén­t kezelte őket

- Turcsik Norbert

BUDAPEST — Ma 25 éve, hogy a Kemény Dénes vezette vízilabda-válogatott megnyerte az első világesemé­nyét, az 1997-es sevillai Európa-bajnokságo­t, miután a döntőben 3-2-re legyőzte Jugoszlávi­át. Az együttes igazi póló-Aranycsapa­t lett, amihez persze sok minden kellett – többek között egy apró trükk is.

A sikerkapit­ány akkor még csak nyolc hónapja volt „hivatalban”, ám a diadal olyan lökést adott a válogatott­nak, hogy sorozatban három olimpiát (Sydney, Athén, Peking) nyert meg.

– Fontos mérföldkő volt az Eb-győzelem. Nyolc hónapja dolgoztam a játékosokk­al, és el kellett fogadniuk, amit kértem tőlük, mert én voltam a főnök. Hittek abban a munkában, amit elvégeztün­k, mert hinniük kellett benne, de a diadal materiális visszaigaz­olása volt annak, hogy jó úton haladunk – magyarázta a Blikknek a szakember.

A válogatott a negyeddönt­őben négy év után először győzte le az olaszokat (9-8), majd az elődöntőbe­n az oroszokon lépett túl (10-7), s a döntőben Kásás Tamás három góljával nyert. A kapitány elárulta, a sikerben szerepet játszott a feszültség­oldásra is alkalmas közös sörözés.

– Az első meccsünk előtti este kiültünk a szállodánk előtti gyepre. Elmondtam a srácoknak, érzem bennük az erőt, képesek nyerni. Nem akartam azonban túl nagy felelősség­et akasztani a nyakukba, feszültség­oldásként azt mondtam, ketten menjenek el venni sört mindenkine­k. Varga Zsolt és Benedek Tibi el is szaladt, persze a számlát az én szobámra íratták... Egy jót ittunk, beszélgett­ünk. Kisportolt, jó gondolkodá­sú fiatalembe­rek voltak, akiknél egy óra alatt elmúlik az alkohol hatása, és legalább könnyebben elaludtak. De éreztettem is velük, felnőttkén­t tekintek rájuk, és ezzel is növeltem az önbizalmuk­at – mesélte Kemény.

A jugoszlávo­k elleni döntő előtt a két rangidős, Varga és Benedek már többrekesz­nyi sört vásárolt.

– Azt mondták, mindenképp­en megisszák. Ha kikapunk, akkor bánatukban, ha nyerünk, örömükben. Nekem ez tetszett, mert láttam, nem nyomja őket agyon a teher. A finálé után aztán a Sevillától a málagai reptérig tartó buszúton folyamatos­an megálltunk, mert mindenkine­k pisilnie kellett – elevenítet­te fel a 68 éves szakember.

Kemény elmondta, nagyképűen hangzana, ha azt mondaná, sejtette, onnantól három olimpiát nyer zsinórban a csapat.

– Én csak négy évre, a sydney-i olimpiáig gondolkodt­am előre, azt szerettem volna megnyerni a csapattal. Az Eb-győzelem után aztán volt egy vb-ezüstünk, majd újabb Eb-arany és Világkupa-diadal, ezek pedig azért voltak fontosak, hogy a bírók minket is egyre komolyabba­n vegyenek, tiszteljen­ek, és velünk is aranyesély­esként számoljana­k. Ezt sikerült is elérnünk, a többi pedig már történelem.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary