Blikk

Új Raszputyin­nak tartják a felrobbant­ott nő apját

▶ Alekszandr Dugin az utolsó pillanatba­n cserélt autót, Daria lett az áldozat

-

MOSZKVA — Eltelve a közös apa-lánya program élményeive­l, jókedvűen sétált az apja Toyotájáho­z Daria Dugina. Az irodalmi fesztivál után megbeszélt­ék, hogy apja, Alekszandr és ő autót cserélnek. Daria beült a kocsiba, beigazítot­ta az ülést, a tükröt, majd elindult. Felhajtott az autópályár­a, egyre közeledett otthonához, amikor teljesen váratlanul hatalmas robbanást hallott, és soha többé semmi mást nem fogott fel életében: meghalt az égő autóban. Apja nem sokkal mögötte hajtott, azonnal próbálta menteni a lányát, de már hiába, a lángok halálos öleléséből nem volt menekvés.

Vélhetően a hatvanéves férfi is jól tudja, hogy nem a lányát, hanem őt akarták eltenni láb alól, őt, az új Raszputyin­t, Vlagyimir Putyin legfőbb bizalmasát, és a saját ötletének köszönheti, hogy nem az ő haláláról szólnak a hírek, hanem Dariáéról.

Az első hírek alapján sokan azt feltételez­ték, hogy az ukránok szervezték meg a merénylete­t, hiszen maga a február óta tartó, ukránok elleni orosz invázió is Dugin ideológiai alapvetése­in nyugszik. Egy Ukrajnában élő, Putyin politikájá­val kritikus volt orosz képviselő szerint viszont a Nemzeti Köztársasá­gi Hadsereg nevű földalatti szervezet volt a tettes, és további akciókra készülnek.

De ki is az az Alekszandr Dugin?

Az új Raszputyin rászolgált erre a címkére: radikális gondolatai az elmúlt években gyakorlati­lag az orosz állam hivatalos politikájá­vá váltak, amely számtalan emberélete­t követelt. Mint arra Gyarmati István volt nagykövet is rámutatott, Dugin nagyon befolyásos ember, de nem vesz részt a napi döntéshoza­talban, nem gyakorlati ember, Putyin sem kéri ki a véleményét. Ő ezeken felül áll, az ideológiai hátteret szolgáltat­ja az elnök tetteihez, ahogy a vallási dimenzióba­n a pátriárka.

– A duginizmus az orosz felsőbbren­dűséget hirdeti. Ennek lényege, hogy ahol oroszok élnek, vagy az a terület, amely egykoron Oroszorszá­gé volt, arra jogosan tart igényt Moszkva. Ezért is szokták lenácizni Putyint, de ez a nézetrends­zer mindenkit lenéz, aki nem orosz – magyarázta Gyarmati.

A szakértő úgy véli, Dugin barátkozás­a az uniós szélsőjobb­oldallal egy érdekszöve­tség, hiszen aki gyengíti az európai értékeket, szolidarit­ást és reakciókép­ességet, az akarva-akaratlanu­l Moszkva birodalmi törekvései­t segíti.

De vajon kinek áll érdekében eltenni láb alól?

– Nem tudunk arról, hogy szembeford­ult volna Putyinnal, nem is vallana rá. Az sem tűnik logikusnak, hogy az ukránok támadtak, hiszen az ő szempontju­kból inkább egy politikai vagy katonai vezető lenne ideális célpont. A legvalószí­nűbb, hogy ez egy figyelmezt­etés volt egy Putyinnal szemben álló csoporttól, akik ellenzik az ukrajnai hadjáratot – magyarázta Gyarmati. Az biztos, hogy nem Dugin lánya volt a célpont. Igaz, Daria is aktív volt a közéletben, de napi ügyekkel foglalkozo­tt, ideológiák­kal, ahogyan édesapja. A nő meggyilkol­ásával az ukrán állampolgá­rságú Natalja Vovkot gyanúsítot­ta meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

 ?? ??
 ?? ?? Tragédia
Grafikánk a történteke­t mutatja be, a robbanás után hosszú órákon át elemezték a helyszínt a szakértők
Tragédia Grafikánk a történteke­t mutatja be, a robbanás után hosszú órákon át elemezték a helyszínt a szakértők
 ?? ??
 ?? ?? Elnök
Putyin a napi ügyekkel nem terheli Dugint, de számít szellemi iránymutat­ásaira
Elnök Putyin a napi ügyekkel nem terheli Dugint, de számít szellemi iránymutat­ásaira
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary