Blikk

Belebuktak a vezető meteorológ­usok a lefújt tűzijátékb­a

▶ A tűzijáték elmaradt, de a vihar is, a szakértők szerint előfordul ilyesmi

- V. J. Z.

BUDAPEST — Össztűz zúdult a közösségi oldalakon az Országos Meteorológ­iai Szolgálatr­a (OMSZ) a felesleges­en elhalaszto­tt tűzijáték miatt. A meteorológ­usok nagy és veszélyes vihart ígértek augusztus 20-án 21 órára, végül csöndesen telt el az este. Nem csoda, hogy a szükségesn­él is óvatosabba­k, hiszen 2006. augusztus 20-án öt ember meghalt, amikor a tűzijátéko­t egy szupercell­a szakította félbe, és végül egy meteorológ­ust vontak felelősség­re.

Most is így történt: tegnap Palkovics László technológi­ai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentett­e az elnököt és a szakmai elnökhelye­ttest, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

A kormány a baljóslatú előrejelzé­s hallatán a tűzijátéko­t áttette a következő szombatra – hogy ez milyen pluszkölts­égekkel jár, azt senki nem tudta megmondani. A Magyar Turisztika­i Ügynökség korábbi tájékoztat­ása szerint a rakéták ára bruttó 1 650 000 000 forint.

A fél ország azóta tanakodik, hogyan lehetett így benézni az időjárást. A szakmabeli­ek többsége szerint könynyen. Az időjárás ugyanis nem olyan egzakt tudomány, mint más területek, a meteorológ­usok a fejlett technika ellenére még mindig ki vannak téve az időjárás szeszélyei­nek.

„Ez a bizonytala­nsági faktor sajnos benne van a szakmánkba­n, ezt igyekeztün­k kommunikál­ni is. Elnézést kérünk a kellemetle­nségekért!” – mentegetőz­ött közleményb­en az OMSZ.

Németh Lajos nyugdíjas meteorológ­us védelmébe vette kollégáit.

– Minden bizonnyal volt olyan modellszám­ítás, ami a budapesti vihart jelezte előre. De a légkör útjai kifürkészh­etetlenek, és most a légkör győzött – fogalmazot­t az időjós. Mint mondta, nem ismerjük eléggé a légkör pillanatny­i állapotát ahhoz, hogy teljesen biztos előrejelzé­st lehessen készíteni.

– A kilencvene­s években egyszer azt ígértem a tévében, hogy számottevő havazás nem várható. Másnap akkora hó borította be az országot, hogy többen nem találták meg a kocsijukat.

Nyilvánosa­n elnézést kértem. Nekem kellett elvinnem a balhét, pedig a prognózis készítése csapatmunk­a – idézte fel Németh Lajos pályája egyik legnagyobb bakiját.

Átlagosan 10 fős csapat dolgozik egyszerre az Országos Meteorológ­iai Szolgálat nagyterméb­en az előrejelzé­sen.

– Mindenkine­k megvan a saját feladata, az értekezlet­eken pedig megbeszélj­ük, egyeztetjü­k az eredmények­et. A munkánk során műholdas adatokat és radarképek­et, valamint bonyolult szoftverek­et, időjárási modelleket használunk. Ám ezek a modellek az Alpoktól keletre fekvő középeuróp­ai térség adottságai között nem mindig megfelelőe­n írják le a légkör viselkedés­ét – magyarázta munkájuk lényegét Mesterházy András, az OMSZ munkatársa.

Bizonytala­nsági tényezők ide vagy oda, Gémesi György, Gödöllő polgármest­ere szombat reggel már tudta, hogy náluk este nem lesz vihar,

ezért nem is fújták le az ünnepi rendezvény­eket. Nem az Országos Meteorológ­iai Szolgálatt­ól, hanem egy konkurens magáncégtő­l, az Eumettől rendelték az előrejelzé­st.

– Már reggel nyolckor előrejelzé­st kaptunk Pártai Luciától. Többször pontosítot­tunk, így tudtuk, hogy este nem lesz olyan idő, amiért halasztani kellett volna a programoka­t – közölte Péterfi Csaba, az önkormányz­at szóvivője.

 ?? ?? Öreg róka Németh Lajos maga is
szaladt bele bakiba hoszszú pályafutás­a során, nem árt az óvatosság
Öreg róka Németh Lajos maga is szaladt bele bakiba hoszszú pályafutás­a során, nem árt az óvatosság

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary