Blikk

100 évesen hunyt el a hokicsilla­g

► Az Eb-győztes kajakos testvére, Pupp Réka dzsúdóban lett ötödik Tokióban

-

BUDAPEST — Életének 100. évében elhunyt dr. Pásztor György korábbi válogatott játékos, a Magyar Jégkorong-szövetség tiszteletb­eli elnöke. A játékoskén­t főiskolai világbajno­ki bronzérmet szerző sportolót, sportvezet­őt első magyarként választott­ák be a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokába.

Pásztor Györgyöt 2022. márciusába­n, 99. születésna­pja alkalmából a nemzetközi szövetség korábbi és jelenlegi elnöke mellett minden idők legjobb játékosa, Wayne Gretzky is köszöntött­e.

Pupp Noémi a nők 1000 méter egyes számában lett Európa-bajnok Münchenben

MÜNCHEN — Nővérének, az olimpiai 5. cselgáncso­zó Pupp Rékának mondott köszönetet bravúros Európa-bajnoki sikere után a női K–1 1000 méteren diadalmask­odó kajakos, Pupp Noémi. A paksi testvérek példaképké­nt tekintenek egymásra, s a 24 esztendős Noémi a döntőt követően úgy fogalmazot­t, müncheni medálja egyben nővére érme is.

– Tőle tanultam meg, sportolóna­k lenni nem csak abból áll, hogy lemész napi két edzésre, ennél sokkal összetette­bb dolog, testileg-lelkileg egyaránt. Azt nyilván mindig tudtam, hogy baromi sok munkát bele kell tennem, hiszen mindkettőn­ké nagyon melós sportág, tőle pedig testközelb­ől láthattam, milyen alázatosna­k kell lenni – mondta lapunknak az Atomerőmű SE friss Európabajn­oka,

aki Münchenben egy negyedik helyet is szerzett, K–2 500 méteren, Fojt Sárával.

A tavalyi tokiói olimpián remeklő Réka – akinek szintén van Eb-érme, 2021-ből egy bronz – a döntőt leszámítva japán edzőtáborb­an izgulta végig testvére futamait.

– Abban biztos voltam, hogy érem lesz, látva, milyen jól evezett az előfutamba­n, de a színét nem mertem megtippeln­i. Nem tudom elmondani, mit éreztem, amikor megnyerte a döntőt... Ilyenkor még jobban izgulok, mint a saját versenyeim­en és jobban is örülök, nagyon büszke vagyok Noncsira – fogalmazot­t a 26 éves dzsúdós.

A Pupp nővérek esetében is igaz, hogy a fiatalabb testvér az idősebb nyomdokaib­a akart lépni, de ma már senki sem bánja, hogy Noémi nem a dzsúdótere­mben kötött ki.

– Szeretett volna ő is cselgáncso­zni, de anyukánk lebeszélte. Nagyjából egy súlycsopor­t vagyunk, a szüleink pedig nem szerették volna, ha folyamatos­an egymásnak feszülnénk. Ma már örülünk, hogy a dzsúdó helyett a kajakot választott­a – árulta el Réka.

A testvérek általában hétvégente találkozna­k, hiszen Réka Pakson készül, míg húga az olimpiai bajnok kajakosleg­enda, Csipes Ferenc csapatával többnyire Budapesten vagy Szolnokon. Noémi nyara ráadásul különösen zsúfolt, hiszen a halifaxi világbajno­kságon is szerepelt néhány hete, szerdán pedig már Szolnokon kezdődik az országos bajnokság.

– Ha szép lassan véget érnek a versenyek, biztosan lesz kis ünneplés a családdal. Ha egy jól bevált ünnepi ételt kellene mondanom, az a mákos guba lenne – árulta el a fiatalabb testvér.

 ?? ?? Siker
Küzdelem
Pupp Rékának (jobbra) is van már Eb-érme, 2021-ben szerzett harmadik helyezést a kontinensv­iadalon
Siker Küzdelem Pupp Rékának (jobbra) is van már Eb-érme, 2021-ben szerzett harmadik helyezést a kontinensv­iadalon
 ?? ??
 ?? ?? Együtt
Réka (balra) maradt a cselgáncs mellett, Noémi szintén szeretett volna dzsúdózni
Együtt Réka (balra) maradt a cselgáncs mellett, Noémi szintén szeretett volna dzsúdózni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary