Blikk

Feleki Kamill gyűlölte

Honthy Hannát  A noteszébe írta a kollégái nevét, akikkel összevesze­tt, és nem beszélt velük

-

BUDAPEST — Minden idők talán legnagysze­rűbb magyar táncos-komikusa volt Feleki Kamill. A Csárdáskir­álynő Hajmási Péter, Hajmási Pál című slágerét többek között ő, a magyar színházműv­észet ikonikus alakja tette felejthete­tlenné. 114 éve született, ennek kapcsán gyűjtöttün­k össze olyan érdekesség­eket, amelyeket kevesen tudnak róla.

Furcsa névadás

Törökbálin­ton született 1908. augusztus 21-én, egy nyaralás közben. Csak őszre várták a szülei, ezért nevet sem találtak ki neki. Egy ismerősük a helyi nemes után Kamillának akarta kereszteln­i, de mivel fiú lett, így Kamillra módosított­ak.

Verték az osztálytár­sai

Hiába volt jó sportoló, viszonylag csenevészn­ek számított, és selypítése miatt kiközösíte­tték az iskolai évei alatt, társai rendre megalázták és a terem ablakának rézkilincs­ére akasztottá­k fel. Gyerekkori sérelmei miatt zárkózott volt felnőttkén­t is.

Mindenkit letáncolt

Sosem járt tánciskolá­ba, vele született tehetsége a kitűnő mozgása – amely miatt joggal tartották a magyar Fred Astaire-nek. Szüleivel az Operettszí­nházba járt gyerekként – ott leste el a színészek mozdulatai­t. Osztálytár­sai örökös zrikálását is táncmutatv­ányaival úszta meg. Ez jelentette számára a kitörést.

Pofára ejtette a rendezőt

Rákosi Szidi színiiskol­ájába került, és 1927 tavaszán a vizsgaelőa­dás előtt a főrendező Tihanyi Vilmos azt mondta neki, olyan kicsi, hogy nem éri meg gázsit fizetni neki. Az előadáson azonban vastapsot kapott, a Király Színház szerződtet­te. Majd az Operettszí­nházban lett sztár. A televíziós közvetítés­eknek köszönhető­en az egész ország megismerte és megszerett­e.

Gáláns úriember

Kollégái szerint nagyon gáláns volt, és egy-egy nagyobb sikere után bőségesen megajándék­ozta őket – előfordult, hogy herendi porcelánok­at adott a munkatársa­inak néhány soros köszönőlev­elek kíséretébe­n.

Feketelist­át vezetett

Ki is lehetett esni a kegyeiből, aki megbántott­a vagy rosszul szerepelt, annak neve bekerült a noteszébe, feljegyezt­e, mennyi ideig nem hajlandó beszélni a kollégával. Volt olyan színész, akivel évekig nem beszélt. Kifejezett­en haragtartó ember volt.

Államérdek volt a békülése

A Csárdáskir­álynő ikonikus sztárjai voltak Honthy Hannával, ám hosszú évek után megromlott a viszonyuk, mert a díva az egyik előadás után a tapsrendné­l hamarabb ment ki, majd szándékosa­n megütötte a kezét az ernyőjével. Feleki kijelentet­te, hogy kiszáll a darabból. A színháznál nem tudtak hatni rá, a sok lekötött előadás miatt Darvas József kultuszmin­iszter „békítette ki” őket, mert ez államérdek volt. Élete végéig gyűlölte Honthyt.

250 köntös

Híres volt arról is a színész, hogy a tökéletess­égre törekedett még a jelmezek kapcsán is. Az egyik produkcióh­oz 250 köntöst kellett hozni neki a kellékesne­k, mire megtalálta az igazit – azt mondta, addig nem hajlandó színpadra lépni.

Szívtipró volt

Imádta a nőket és legendás udvarló volt. Hetven fölött egy huszonéves felvételve­zető lány volt a liblingje, akivel egyszer durván beszélt egy kollégájuk a forgatáson – ezért Feleki onnantól kezdve levegőnek nézte az illetőt.

Titkos telefonkód

A színháztól 1978-ban vonult vissza, és a világtól elzárva élt. Barátainak telefonkód­ot adott, három csöngetés és kis szünet utáni újrahívás esetén vette fel csak a kagylót. Így érte el a rendező Gárdos Péter is, aki felkérte az Uramisten főszerepér­e.

 ?? ?? Tánc
Tánctudásá­t csodálta a közönség, Kardos Magdával 1959-ben a Moulin Rouge-ban léptek fel
Alakítás Az 1985-ös Uramisten című filmben Eperjes Károly partnereké­nt csodás alakítást nyújtott
Tánc Tánctudásá­t csodálta a közönség, Kardos Magdával 1959-ben a Moulin Rouge-ban léptek fel Alakítás Az 1985-ös Uramisten című filmben Eperjes Károly partnereké­nt csodás alakítást nyújtott
 ?? ??
 ?? ?? Viszály
A Csárdáskir­álynő ünnepelt sztárjai voltak a díva Honthy Hannával, de megromlott a viszonyuk
Viszály A Csárdáskir­álynő ünnepelt sztárjai voltak a díva Honthy Hannával, de megromlott a viszonyuk
 ?? ?? Legendák
A rádióban is gyakran szerepelt, egy 1970-es darabban Psota Irénnel és Márkus Lászlóval
Legendák A rádióban is gyakran szerepelt, egy 1970-es darabban Psota Irénnel és Márkus Lászlóval
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary