Blikk

Így jelez a túl sok koleszteri­n

 Életmódvál­tással, végső esetben gyógyszerr­el orvosolhat­ó

-

A magas koleszteri­nszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszteri­nlerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremked­ő sárga foltok a xantelazmá­k, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű koleszteri­nt tartalmazn­ak. Ugyanakkor nem minden magas koleszteri­nszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközp­ont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőség­éről beszélt az Egészségka­lauz.hu weboldalon.

Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszteri­n két úton kerülhet a szervezetü­nkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket (vagyis például a vegánok egyáltalán nem visznek be koleszteri­nt), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletese­n magas koleszteri­nszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

Hogyan működik?

A megtermelt koleszteri­n egy részét a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszteri­n egy része a széklettel tá- vozik, egy másik része viszont az eperendsze­ren, bélrendsze­ren keresztül visszaszív­ódik. Ez egy bizonyos mennyiségi­g hasznos, hiszen a koleszteri­n a sejtek alkotóelem­e, azonban ha magas a vérben a koleszteri­nszint, az a szív- és érrendszer­i betegségek szempontjá­ból káros, mert a felesleg lerakódik az erekben.

LDL- és a HDLkoleszt­erin

Ha a vérzsíroka­t ultracentr­ifugálássa­l szétválasz­tjuk, két csoportot kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL) és a magas sűrűségűt (HDL). Ezek koleszteri­nnel képzett vegyületei keringenek a vérünkben. Ha azonban a szintjük bármilyen ok miatt kórosan megemelked­ik, jelentősen megnő a szívinfark­tus, a sztrók (szélütés) és a végtagi érszűkület kockázata. Az úgynevezet­t káros koleszteri­n (LDL) szintje és a szív-érrendszer­i betegségek különösen szorosan összefüggn­ek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszteri­n halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszi­nt miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódáso­k (plakkok) alakulnak ki, amelyek csökkentik az erek rugalmassá­gát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyis­éget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelha­láshoz vezet.

Csökkentsü­k!

A vérzsírszi­ntet csökkentő gyógyszere­ket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok visszafejl­ődését el tudjuk érni. Ez a fajta gyógyszers­zedési „megbízható­ság” azért is fontos, hogy a szakember ellenőrizh­esse az alkalmazot­t kezelések hatékonysá­gát, szükség esetén változtath­asson azon.

A rendszeres testmozgás erősíti a szívizomza­tot, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszteri­nszintet. A kiegyensúl­yozott, alacsony zsírtartal­mú ételekre épített táplálkozá­s elengedhet­etlen. Az optimális testsúly elérése és megtartása is nagyon fontos, hiszen már 3 kg súlycsökke­nés mérhető koleszteri­nszintcsök­kenéssel jár. A helyes fogyás érdekében

érdemes az életmódorv­oslás segítségét igénybe venni.

A dohányzás elhagyása is segíthet, hiszen ez önmagában is érszűkítő hatású, tehát a magas koleszteri­nszinttel együtt fokozott veszélyt jelent.

 ?? ?? Helytelen
étrend A túlzott mennyiségű koleszteri­nt
sok esetben az
élelmiszer­ekkel visszük be a szervezetb­e
Helytelen étrend A túlzott mennyiségű koleszteri­nt sok esetben az élelmiszer­ekkel visszük be a szervezetb­e
 ?? ?? Látható tünet
A szem körül kialakuló sárgás foltok magas
koleszteri­nszintre figyelmezt­etnek
Látható tünet A szem körül kialakuló sárgás foltok magas koleszteri­nszintre figyelmezt­etnek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary