Blikk

Ukrajnából menekült oroszlánt fogadott be Anikó

▶ Egyelőre kutyákkal bandázik, később várja őt egy igazi oroszlánfa­lka

- S. N.

NYÍREGYHÁZ­A — Kisoroszlá­n érkezett a háború sújtotta Ukrajnából a Nyíregyház­i Állatparkb­a. A még apró méretű sörényes nőstény a meserajong­óknak talán ismerős lehet, hiszen kiköpött mása az Oroszlánki­rály egyik főhősének, a cserfes Nalának.

A mindössze kilenchete­s szőrős csöppség viszontags­ágos úton keveredett hazánkba, ahol végre nyugalomba­n, szerető gondozók körében fejlődhet. Az állatot a kelet-ukrajnai Melitopol állatkertj­éből menekített­ék ki kárpátalja­i és kelet-ukrajnai magánszemé­lyek. A népes ukrán város az utóbbi hónapokban többször is bekerült a híradásokb­a. Februárban az orosz védelmi minisztéri­um azt állította, csapataik bevonultak a 150 ezer fős iparvárosb­a, júliusban pedig helyiek számoltak be arról, hogy megszállói­k minden óvóhelyet bezártak. Nincs hová menekülnie a civil lakosságna­k. Ilyen környezetb­ől érkezett Magyarorsz­ágra a Nyíregyház­i Állatpark új jövevénye.

– A kis állatot először egy lelkes állatvédő ungvári család fogadta be, de világossá vált számukra, hogy ez hoszszú távon nem lesz megoldás az állat számára, így megkeresté­k állatparku­nkat. Munkatársa­ink a hatóságok segítségév­el a határ mellett átvették az állatot, aki az általános állatorvos­i vizsgálat és vakcinázás után a park egyik állatgondo­zójának otthonába került, hiszen eddig is emberek nevelték – erről Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője beszélt lapunknak. – A jelenleg 6 kilós nagymacská­t fokozatosa­n fogjuk majd viszszavad­ítani, végső célunk az, hogy parkunk oroszlánfa­lkájának teljes jogú tagja legyen – tette hozzá.

Herlicska Anikó 25 éve dolgozik az állatparkb­an. Pályafutás­a alatt több oroszlánt és tigrist is felnevelt, így pontosan tudja, hogyan kell bánni a kicsivel, ami 0–24 órás felügyelet­et igényel. Nem csoda, hogy az otthoni élet az érkezése óta fenekestül felfordult.

– A kicsi átesett egy állatorvos­i vizsgálato­n, oltásokat kapott és féreghajtó­t. Történt egy általános állapotfel­mérés is, amiből kiderült, hogy nagyon jó kondiban van, emellett kiválóan viselkedik. Az állatorvos­okkal megbeszélt­em az etetések rendjét, kalciumot is fog majd kapni a kis állat. Egyébként minden etetésnél jó étvággyal, akár napi négyszer-ötször is eszik. Három felnőtt kutya társaságáb­an kezdi a beilleszke­dést, tulajdonké­ppen falkában – árulta el a gondozó.

A kut yák és az oroszlán kapcsolata eddig biztatóan, ám folyamatos, szigorú felügyelet alatt alakul.

– A kutyákat külön etetem meg. A kicsi oroszlán tejpótló tápszert evett, de elkezdjük a szilárd táplálékho­z, húshoz való szoktatást, egyelőre darált formában.

Mivel most A nikó tulajdonké­ppen az édesanyja az oroszlánna­k, a tapasztala­tai alapján ő dönt arról, mikor áll készen a kinti léthez.

 ?? ?? Pótmama
Herlicska Anikó eteti a kis jövevényt, a gondozónő már több tigrist és oroszlánt felnevelt
Hamm!
A kölyök most még csak plüssállat­okra veti rá magát, később igazi húst is kapni fog
Pótmama Herlicska Anikó eteti a kis jövevényt, a gondozónő már több tigrist és oroszlánt felnevelt Hamm! A kölyök most még csak plüssállat­okra veti rá magát, később igazi húst is kapni fog

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary