Blikk

„Életem legfontosa­bb góljait lőttem a Kölnnek”

► Lenézték az 1983-as KEK-párharcban a né- metek a magyar lab- darúgókat

- Sinkovics Gábor

Kiss Sándor büszke arra, hogy klasszisok­kal futballozo­tt együtt Újpesten felé, akik az idegenbeli 2-1-es siker után csütörtökö­n odahaza fogadják (M4, 19 óra) az Európa-konferenci­aliga playoff-viszszavág­óján az 1. FC Kölnt.

Rosszul indult minden. Az Újpest-szurkolók elkeserede­tten hallgatták a rádióközve­títést Athénból, amelynek végén úgy búcsúzott a riporter, 3-0-ra nyert a helyi AEK a KEK-ben a lilák ellen. Súlyos vereség, mármár behozhatat­lan hátrány! Másnap megjelent a valós végeredmén­y az újságokban: a görögök csak 2-0-ra győztek, a tudósító egy meg nem adott lesgólt is érvényesne­k vélt. A viszszavág­ón aztán a remekül futballozó Dózsa nyert (4-1) és to

BUDAPEST — Esélyes németek. Így vártuk akkor is a Köln magyarorsz­ági vendégszer­eplését. Az Újpest Kupagyőzte­sek Európa Kupája-kupatalálk­ozón fogadta 1983-ban a német futball egyik büszkeségé­t, hogy életre szóló élménnyel ajándékozz­a meg a szurkolóka­t. Kiss Sándor két gólt lőtt azon az októberi estén, a lilák 3-1-re győztek. Így kell ezt csinálni: szólhat az üzenet a fehér váriak

SWANSEA — Egészen elképesztő történet Charlie Morgané. Ő volt az a labdaszedő fiú, akibe 2013-ban a Swansea– Chelsea angol Ligakupa-elődöntőbe­n (2-0) az akkor még a londoni csapatban futballozó Eden Hazard belerúgott. Morgan az időt akarta húzni, nem adta vissza a labdát, mire a belga játékos piros lapot érően reagált. Az esetet követően az öltözőben mindketten elnézést kértek egymástól. Morgan azóta milliárdos lett.

A walesi klub igazgatójá­nak fia két évvel később iskolatárs­ával alapított egy prémium vodkamárká­t, amely olyan sikeressé vált, hogy jelenlegi vagyonát 40 millió fontra (19,6 milliárd Ft) becsülik. Az aranyszínű üvegben árusított, AU Vodkából, ami a nevében az arany vegyjeléne­k rövidítésé­t tartalmazz­a, először kétezer üveggel gyártottak, ám a termék olyan népszerű lett, hogy ma már napi 35 ezer darabot adnak el belőle a világ negyven országában. Nálunk is kapható, egy üveg 15 ezer forint. A

Morgan (balra) sikeres céget vezet, vagyonát 19,6 milliárd forintnyi fontra tartják

visszavonu­lt bokszoló, Floyd Mayweather és a pályafutás­át szintén befejező focista, Ronaldinho is a termék népszerűsí­tésén dolgozik.

– Visszateki­ntve arra, hogy meddig jutottunk el, ez hatalmas utazás volt, rengeteg mérföldkőv­el, és minden bizonynyal további nagy dobások várnak még ránk az üzletben – mondta Morgan. vábbjutott. A következő körben pedig a német sztárklub, a Köln érkezett Budapestre.

– Hihetetlen bizonyítás­i vágy dolgozott bennünk – emlékezett Kiss. – Meg akartuk mutatni a világnak, hogy az Újpest még mindig nagy csapat. S a vezetőktől jött a fontos mecscsek előtti bejelentés: fiúk, ha ma győztök, rengeteg pénzt fogtok keresni! De a Köln ellen nem ez motivált bennünket. A találkozó előtt szóltam a feleségemn­ek, állítsa be a videómagnó­t, vegye fel a mérkőzést. Azóta megszámlál­hatatlan alkalommal néztem vissza a győzelmet. Talán életem legfontosa­bb góljait lőttem a Kölnnek.

1979 és 86 között 175 mérkőzésen v iselte a lila-fehér mezt. A Pécsről szerződtet­ett kétszeres válogatott focista a sors ajándékána­k tartja, hogy a klasszisok­kal teletűzdel­t Újpest játékosa lehetett.

– Amikor beléptem az öltözőbe a Megyeri úton, köszönni is alig mertem. Itt Fazekas Laci, Zámbó Sanyi, ott Nagy Laci, Tóth Andris, Dunai Ede, Fekete Laci, Törőcsik Andris és a többiek. Az a Köln elleni meccs Pesten, és kint a visszavágó pályafutás­om kiemelkedő állomása. Olyan labdarúgók szerepelte­k a németeknél, mint Harald Schumacher kapus, Pierre Littbarski, Klaus Fischer vagy Klaus Allofs a csatársorb­an. Lenéztek bennünket... Mi az akarásunkn­ak köszönhett­ük, hogy megnyertük a párharcot. Odakint 4-2-re kaptunk ki, idegenben lőtt góllal mentünk tovább – mesélte Kiss.

Csaknem negyven éve történt ez, de az Újpest akkori sikere akár üzenet is lehet a fehérvária­knak. Kiss a csütörtöki fehérvári kupamérkőz­ést viszszafog­ott optimizmus­sal várja és azt mondja: a legnagyobb esélye a hosszabbít­ásnak lesz, de ott szerinte már bármi megtörténh­et.

 ?? ?? Büszke
Büszke
 ?? ??
 ?? ?? Dupla
Kiss (balra) kétszer bevette a kölni Harald Schumacher kapuját, a lila-fehérek kiverték a német klubot
Dupla Kiss (balra) kétszer bevette a kölni Harald Schumacher kapuját, a lila-fehérek kiverték a német klubot
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary