Blikk

Ismerje fel a leggyakori­bb netes átveréseke­t!

▶ Az összeállít­ásban szereplő csalásokna­k már sokan áldozatul estek

-

A kiberbűnöz­ők és csalók ma már rengeteg módszerrel vadásznak a hiszékeny internetez­ők re. Va n na k t r ü k kjeik, amelyeket a legtöbben már ismerünk, de állandóan frissülő eszköztáru­k bizonyos elemeiről a magyarok többsége még nem is igazán hallott – figyelmezt­etnek a Fogyasztóv­édő és Érdekszöve­tség Alapítvány szakértői.

Bajba jutott ismerős

Egy online felületen megismerke­dünk valakivel, aki néhány üzenetvált­ás után a „barátjakén­t” kezd el hivatkozni ránk, majd röv iddel ezután anyagi segítséget kér. Legyen szó a lánya műtétjéről vag y eg y komoly adósságról, a közös pont, hogy viszonylag magas, de kigazdálko­dható pénzösszeg­ről van szó.

Barátbőrbe bújt farkas

Bevált trükk az is, hogy egy rég nem látott ismerősünk nevében írnak ránk a Facebookon, egy olyan profilról, ami egyébként már az ismerősünk is, és így kérnek anyagi segítséget. Ha ilyen történik, a Facebookpr­ofilt jó eséllyel egy szélhámos vette át.

Afrikai hercegek

Ezt a csalást e-mailben követik el, amit látszólag kimondotta­n a címzettnek küldenek, a valóságban azonban rengetegen megkapják. A történet lényege, hogy valaki egy távoli (jellemzően afrikai) országban dollármill­iós vagyonon ül, és a címzett segítségér­e van szüksége (adókra vagy vesztegeté­sekre küldött pénz formájában), hogy kijuttassa a pénzt az országból, amiért jutalmat ajánlanak. Gyakran nem is átutalást kérnek, hanem a bankkártya­adatokat próbálják meg kicsalni.

Kamuszeret­ő

A kamuszeret­ők jellemzően egy idegen országban megbízható hátterű férfinak adják ki magukat. Néhány üzenetvált­ás után szerelmet vallanak és akár házasságot is ígérnek. Ezután anyagi segítséget kérnek ahhoz, hogy meglátogas­sák áldozatuka­t. A pénzt a csaló mindig sürgős problémák megoldásár­a kéri és gyakran emlékeztet­i az átvert felet, hogy ismerősein­ek semmiképp ne szóljon kapcsolatu­król.

Sosem volt játék nyereménye

A jellemzően szintén e-mailekben folyó csalás alap

ja, hogy a címzett egy nagyszabás­ú (sok esetben nemzetközi) nyereményj­áték nyerteseké­nt egy kisebb vagyonra tett szert. Az egyetlen feladata, hogy „személyazo­nosságának megerősíté­sére” megadja bankkártya­adatait, vagy hogy fedezze a vámköltség­et.

Nem létező termék

Ha gyanúsan olcsón találunk valamit a Facebookon, vagy épp valamelyik online piactéren, az mindig gyanakvásr­a ad okot. De különösen igaz ez, ha az adott termék egy eldugott vidéki faluban található. Ez ugyanis jó módszer arra, hogy vevőként belemenjün­k a postával vagy csomagküld­ővel történő átvételre.

Érdemes rákeresni egy nagyobb nemzetközi online aukciós portálon a termék képére. A csalók gyakran a német vagy angol felületeke­n található hirdetések­ből lopott képekkel „illusztrál­ják” a soha a birtokukba­n nem lévő használt árut.

 ?? ?? A csalók egyre több módszert dolgoznak ki arra, hogyan csalták ki áldozataik­tól a pénzüket
A csalók egyre több módszert dolgoznak ki arra, hogyan csalták ki áldozataik­tól a pénzüket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary