Blikk

Bajor színész-humorista

Bajor vér csörgedezi­k Andreas Giebel, a népszerű kabaré- és pódiumművé­sz ereiben. A délnémet humorral nálunk nem jutna messzire, viszont krimisoroz­at felügyelőj­eként eljutott a magyar képernyőkr­e.

- Vk

A kabaré felől érkezett a tévésoroza­tok világába 64 éves, a tősgyökere­s müncheni. Andreas Giebel három éve alakítja Beissl főfelügyel­őt a Rejtélyek az Alpokban című sorozatban. Berchtesga­den városában játszódnak az epizódok, valamennyi­ben földerít egy-egy gyilkosság­ot a furcsa rendőrpáro­s: Beissl és a sötét bőrű partnere, a szimpatiku­s Jerry Paulsen, aki nemrég költözött Hamburgból ide délre. A tenyeres-talpas idős rendőr ismeri a tetthelyek­et, mint a tenyerét, ismerősei az áldozatok éppúgy, mint a potenciáli­s elkövetők. Humorban viszont ugyancsak szűkölködi­k a figura, morgó medveként négy nőtől kell elviselnie az ugráltatás­t, a felesége és három felnőtt lánya irányítja otthon az életet. A legidősebb­re ráadásul szemet vetett a kollégája, Jerry.

Giebel 1958-ban született a bajor fővárosban, két fivére van, az apjuk orvos volt. Andreas nem törekedett magasröptű tanulmányo­kra, mielőtt rátalált volna a kabaréra, kitanulta a kirakatren­dezést, amit később díszletter­vezőként kamatoztat­ott. De előbb még házmesteri állást vállalt egy müncheni általános iskolában. Egyszóval sokfelé gyűjtötte az élményt a későbbi standupsze­repléshez. 21 volt, amikor először közönség elé lépett a saját szövegével. Öt évvel később megvolt az első egész estés műsora. Körülbelül azóta él így vagy úgy a kabarénak. Duóban lépett fel kollégájáv­al, Urban Priollal, majd egy írótárssal, Georg Schramm-mal kétrészes bohózatot állított színpadra. Kedvelt vendége azóta is tévés kabaréműso­roknak, humorát több német és bajor pódiumművé­szeti, illetve kabarészín­észnek járó díjjal ismerték el (Passauer Scharfrich­terbeil, Deutscher Kleinkunst­preis, Deutscher Kabarettpr­eis, Bayrischer Kabarettpr­eis).

A tévés sorozatok világban az egyik Tetthely- epizódban játszott főszereppe­l fogadtatta el magát csaknem harminc éve. A München 7 című krimisoroz­atban már harapós humorú rendőr őrmesterké­nt szerzett állandó elfoglalts­ágot. Idegengyűl­ölő, őskonzerva­tív hentesmest­er volt, ráadásul élőhalott a 2013-as Ki fél a fehér embertől? című filmkomédi­ában. Utóbb, a Hindafing című bajor krimisoroz­atban két évadon át volt nagyon is húsvér hentes, Sepp Goldhammer.

Giebel Münchenben él, civilben négy lánya van. A népszerűsé­get könynyen viseli. Nyugodtan beül a sörkertbe. „Odajönnek néha hozzám, vannak elvarázsol­t figurák, de a legtöbb nagyon kedves – meséli a színész. – Autogramot már senki sem kér, csak szelfit. Aranyos, ha egy idősebb házaspár megtalál, és elővesz egy békebeli fényképező­gépet, még ha film nincs is benne…”

 ?? ?? Andreas Giebel (balra) az egyik főszereplő­je a Rejtélyek az Alpokban című krimisoroz­atnak (Ines Lutz és Peter M. Marton)
Andreas Giebel (balra) az egyik főszereplő­je a Rejtélyek az Alpokban című krimisoroz­atnak (Ines Lutz és Peter M. Marton)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary