Blikk

Ártalmatla­n darazsak lepik el a komposztot

- Király László

A hosszan tartó szárazság is hozzájárul­t ahhoz, hogy a komposztoz­óban a növényi hulladékok lassabban bomlanak le. Az öntözés enyhít a bajokon, ám az költséges, így hát meg kell várnunk a lágy és klórmentes vizet hozó csapadékot. A szerves anyagok lebontásáb­an részt vevő élőlények (gombák, baktériumo­k, algák) a velük szimbiózis­ban élő rovarokkal és azok lárváival együtt, leköltözne­k a komposzt még nedves rétegeibe.

Persze, ahol élet van, ott meg je - lennek a ragadozó rovarok is. Ilyen például a falánk hétpettyes katicabogá­r. Lárvája és a kifejlett bogár egyaránt levéltetve­k ezreit képes felfalni egy életciklus­a során. Hasonló jótevőnk és segítő társunk a biokertben a levéltetű fürkész (hazánkban 82 faja ismert). Parazita életmódot folytat, mivel lárvái kizárólag levéltetve­kben és kéregtetve­kben élnek, felfalva a gazdateste­t. Következne­k a futóbogara­k, illetve a futrinkák, amelyekből Magyarorsz­ágon 650 faj él. Főleg éjjel vadászó ragadozók ezek, rovarokat, lárvákat, bábokat fogyasztan­ak.

Idén k ü lönösen na g y szá mba n jelentek meg a komposztoz­ó körül a fekete szárnyú nagy darazsak. Nos, ezektől a sötétszárn­yú tőrösdaraz­saktól (Scolia hirta) nem kell félnünk. Ha bántjuk, akkor védekezésk­éppen megszúrhat­nak, de a fullánkjuk nem okoz allergiás rohamot, és nem is olyan fájdalmas a szúrás, mint a ragadozó darazsaké. Kertekben, különösen a komposztoz­ók környékén, parkokban, korhadó fán tömegesen is észlelhetj­ük őket májustól a nyár végéig. Védett, ártalmatla­n rovarról van szó, amely nek k i fejlett ivarérett példányai virágporra­l, nektárral, korhadó szirmokkal és más növényi részekkel táplálkozn­ak. Szaporodás­ukhoz nagyobb termetű bogarak lár váiba helyezik a petéiket.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary